Wachten op lentesneeuw

Van dag tot dag legt de Volkskrant het ontluiken

Vrijdag 6 april


Positief denken: het is vrij normaal dat het in april zo koud, winderig en regenachtig is als nu. Het maakt de climax, als het straks weer warmer wordt en Nederland op zijn mooist is, in mei, er alleen maar groter op. Ergens in april komt dan vast nog die dag dat opeens zowat alles in bloei staat en het ook nog eens aangenaam warm is, de dag waarop je de lente voor het eerst goed ruikt.


De ontwikkelingen staan nu niet opeens stil. De magnolia's achter mijn huis staan nu in volle bloei, de vele prunussen voor mijn huis, aan weerszijden van het water, kleuren bijna allemaal wit en roze en aan de enorme Canadese populier, pal voor mijn huis, komen de eerste katjes. Ik zie een meerkoetje broeden, tussen de takken van een boom die in het water hangen.


En de eerste eitjes van de eikenprocessierups zijn uitgekomen, in Limburg, nog altijd tien dagen eerder dan normaal. De komende dagen zal dat ook in het oosten en noorden van het land gebeuren. De kleine rupsjes hebben voedsel genoeg; de eiken in het zuiden komen net in blad. Half mei begint de overlast door brandharen, zo verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups.


Zaterdag 7 april


Nieuws over de korhoen. De laatste korhaan op de Sallandse Heuvelrug en daarmee van Nederland heeft deze lente nog gehaald, maar baltst dit jaar misschien voor het laatst. Exclusief voor de laatste negen overgebleven hennen. Na twintig jaar van vergeefse en dure inspanningen om de fraaie en eigenaardige boerenlandvogel voor Nederland te behouden, wordt nu een laatste poging gedaan om de vogel voor uitsterven te behoeden, en wel door het importeren van tien hanen uit Zweden. Omdat, volgens de betrokkenen bij de reddingsoperatie, de korhoen een icoon is van het (oude) Nederlandse cultuurlandschap, het boegbeeld van vele andere diersoorten van grote, gevarieerde heidegebieden.


Wat heeft dat met lente te maken? Veel, want het baltsritueel van de korhoenders is fameus en spectaculair. Een bedreigd lentetafereel dus.


Zondag 8 april


Naar Zeeland, familiebezoek. Volop raapzaad (geel) in de middenberm van de A27, veel dode, aangereden eenden op de weg. Binnenkort ook veel dode egels, die zijn nu uit hun winterslaap. Vanaf de weg gezien: veel sleedoorn (wit) en bomen die langzaam in blad komen. Lammetjes. Sommige weilanden hebben al een gele gloed van de paardenbloemen. Ook in Brabant bloeien tulpen.


Maandag 9 april


Aan de waterkant voor mijn huis zie ik nu de vroege voorjaarsplantjes die ik overal elders eerder zag; speenkruid, klein hoefblad, het maarts viooltje, hondsdraf. In het park, even later: dotterbloem.


Ik maak een wandeling met Henk Wolters, buurtgenoot en bomengids, omdat het nu hard gaat met de bomen. Wolters kijkt uit naar de lentesneeuw in Amsterdam, in de komende weken, als de iepenzaadjes van de 75 duizend iepen in de stad gaan wervelen. De iep is bijzonder: de enige boom die eerst zaden maakt en dan pas blad. Nu, in mijn buurt, zijn het de uitgelopen treurwilgen die de sfeer bepalen. Nu echt in bloei: het krentenboompje, die zien we ook op verschillende plaatsen. Eenmaal in het Beatrixpark begint het me te duizelen van de boomsoorten: er staan 200 verschillende soorten bomen, inheems en uitheems.


Wat de volgorde van opkomst betreft van de bekendste, inheemse bomen: na de hazelaar en els, die al in bloei stonden, staan nu de wilgen in het blad, daarna volgen iep, es en esdoorn, de kastanjes komen nu in het blad, de lindes, de eiken en de beuken volgen. We zijn inmiddels natgeregend en ik probeer de zaken nog eens op een rijtje te zetten in een café. Weinig zo treurig trouwens als de aanblik van al die lege terrassen met natgeregende stoeltjes.


Dinsdag 10 april


Baudewijn Odé van Floron meldt vanuit Limburg dat hij het Deens lepelblad langs de snelweg zag. Hij zag ook de volop bloeiende zoete kers in het bos, de mannetjesorchis stond in de knop en net over de grens in België zag hij het zinkviooltje. Ook de sleutelbloem bloeit nu.


Volgens Arnold van Vliet van Natuurkalender.nl loopt de lente nog altijd twee weken voor op schema. Bij de soorten die nu op bloeien staan, zoals lookzonderlook, de akkerhoornbloem en de boterbloem, zal die voorsprong zijn teruggelopen, vermoedt hij.


WOENSDAG 11 april


Wat de vogeltrek betreft: de rietzangers zijn volop terug, de lepelaars zijn weer overal te zien, de eerste kleine karekieten zijn gezien en gehoord.


En het laatste nieuws: de eerste nachtegaal is gesignaleerd, zie ik op waarneming.nl, in Meijendel, in de duinen waar ik vorige week nog liep. Wat betreft het broeden: de bruine kiekendief, de tjiftjaf en de scholekster hebben hun eerste eieren gelegd, aldus Ruud Foppen van Sovon.


Conclusie: het wordt tijd om weer eens flink op pad te gaan, weer of geen weer.


van de lente vast. 'Ik zie een meerkoetje broeden tussen


de takken van


een boom.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden