Wachten op Egoland

En met deze eerste woorden begint-ie dan: de allermooiste baan van de wereld, en bij deze dus de mijne. Mooi zo....

Wim de Jong

Goed, nou is zappen hier misschien ook niet helemaal het juiste ding. Zappen is rondkijken vanuit de schietstoel. Terwijl, net als voor de collega-nauten in de astro en de kosmo, de trip zélf voor de telenaut toch net zo wonderlijk en opwindend moet zijn als het hoogtepunt ervan. Er zal dus veel uit de raampjes worden gekeken. Zoals er ook vaak van de verharde weg zal worden afgeweken indien er onderweg van alles te zien is. 'Je moet je zijwaarts verplaatsen om vooruit te bewegen', verklaarde Jochem Uytdehaage vorige week bij BNN het mysterie van de schaatssport. En ongetwijfeld dat die waarheid ook in de telenautiek geldt.

Dragen we ook wapens nu we virtueel al bijna boven het Hilversumse Mediapark zijn komen aanwapperen? Jawel: één bijziend oog en één verziend oog. Erg lastig bij bijvoorbeeld pingpongen en boksen, maar op deze plek geen onoverkomelijke handicap. Een slechtziend telenaut kan weliswaar erg beroerd diepte schatten, maar voordeel is dat het tv-heelal daardoor niet zo angstaanjagend groot en eenzaam is.

Arme HM, die ook eenzaam in het tv-heelal wappert. Je zou het Haar en de andere leden van het KH, na alweer zo'n gruwelijk mediaweekend, van harte toewensen: een beetje blind en doof zijn. Je spaart er ongewenste vijanden mee uit, maar tevens dito vrienden.

Want hé, ook ineens nieuw in de tv-kritiek: de MP en de minister van Justitie. Beiden zitten sinds vrijdag net zo keihard in de business, nu HM plotseling tegen verdere 'satire' in de media moet worden beschermd.

Intussen is het maandag en heeft nog nagenoeg niemand het Kwaad in het gezicht gekeken: Egoland. Vanavond kan het alsnog. Iedereen die het serieus meent met 'het Staatsbelang' en 'vrijheid in verantwoordelijkheid' (minister Donner zondag in Buitenhof) moet kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden