Wachten op domino-effect van Rabobank

Het vertrek van Rabobank uit de wielersport kan bij andere sponsors een domino-effect veroorzaken. Maandag laat wielrenunie UCI zich uit over het dopingbedrog van Lance Armstrong cum suis.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK VAN DRIEL

AMSTERDAM - Als het Usada-rapport wordt onderschreven, ligt het voor de hand dat andere sponsors weinig vertrouwen hebben in het vermogen van de sport om schoon schip te maken. De ploegen van RadioShack, Astana, Katoesja, Saxo Bank en Garmin lijken hun bestaan niet zeker. Ze hebben renners en ploegleiders in dienst met een besmet verleden.

Sommige ploegen proberen de schade te beperken. RadioShack heeft Johan Bruyneel vorige week ontslagen wegens zijn leidende rol in het dopingnetwerk van Armstrong. Maar daarmee is het geen brandschone ploeg. Assistent-ploegleider Dirk Demol is altijd de rechterhand geweest van Bruyneel en moet op de hoogte zijn geweest van de dopingpraktijken.

Hoewel zijn naam niet in het dossier voorkomt, hebben meerdere renners verklaard dat er soms openlijk bloedtransfusies plaatsvonden in de ploegbus. Dat kan Demol niet zijn ontgaan.

Op de loonlijst van RadioShack staan verder genoeg verdachte renners om ingrijpen van de sponsor rechtvaardigen. De Oekraïner Yaroslav Popovitsj is in meerdere ploegen van Bruyneel een trouwe secondant van Armstrong geweest. Hij is vaak als klant genoemd van de levenslang geschorste dopingarts Ferrari. Fränk Schleck is onlangs positief bevonden. Andreas Klöden heeft zich schuldig gemaakt aan bloeddoping.

Volgens een eerder deze week uitgelekt Italiaans justitieel onderzoek naar dopingarts Ferrari was doping bij RadioShack en Astana een structurele aangelegenheid. De Gazzetta dello Sport meldde donderdag dat tientallen renners betrokken waren bij het netwerk, zelfs hele ploegen 'zoals RadioShack en Astana'.

Bij Astana hebben omstreden figuren als Bruyneel, Armstrong, Leipheimer en Klöden en de wegens doping geschorste olympisch kampioen Vinokoerov gewerkt. Vinokoerov is voor volgend jaar aangesteld als manager van de ploeg.

Ook bij de Katoesja-ploeg hebben verdachte figuren een prominente rol. Afgelopen week is een trouwe handlanger van Armstrong benoemd als ploegleider, tweevoudig olympisch kampioen Ekimov. Hij was jarenlang een belangrijke secondant van Armstrong bij US Postal, de ploeg waar structureel doping werd gebruikt. Ook voormalig Raborenner Denis Mentsjov rijdt voor de ploeg. Mentsjov is in verband gebracht met diverse dopingverstrekkers, waaronder de Weense bloedbank en dokter Ferrari.

Bij Saxo Bank heeft Bjarne Riis de leiding. Hij heeft zelf doping toegegeven, van 1993 tot 1998. Maar hij heeft volgens zijn oud-renner en dopinggebruiker Tyler Hamilton, een vroegere ploegmaat van Armstrong, diverse renners voor bloeddoping doorverwezen naar de Spaanse dopingarts Fuentes. Dat is beaamd door Jörg Jacksche, een getuige in het Usada-dossier over Armstrong. 'Er zat een systeem achter', zei hij.

Saxo Bank is ook de werkgever van Alberto Contador, die twee jaar geschorst is geweest wegens doping. Hij zou langdurig klant zijn geweest van Fuentes. Ivan Basso werd als renner van CSC, de vorige sponsor van Riis, ook twee jaar geschorst wegens doping. Ook hij was een klant van Fuentes.

Garmin staat onder leiding van Jonathan Vaughters, een voormalige ploeggenoot van Armstrong. Hij heeft in het Usada-dossier doping toegegeven, net als drie van zijn renners: Tom Danielson, Christian Vande Velde en David Zabriskie. Die laatste drie rijden voor Garmin, een ploeg die zich bij monde van Vaughters altijd als anti-dopingteam heeft gepresenteerd. Bij die ploeg rijden ook Thomas Dekker en David Millar, belast met een dopingverleden.

Blijft het bij deze vijf ploegen? Allerminst. Naast Bruyneel en Rudy Pevenage, als ploegleider verantwoordelijk voor de dopingstructuur van Team Telekom, is er een derde Belgische ploegleider die jarenlang weinig moeite deed om doping uit de wielersport te verbannen: Patrick Lefevere.

De nestor van de ploegleiders ontsloeg Levi Leipheimer vorige week na zijn dopingbekentenis in het Usada-rapport. Maar hij keek als ploegleider van Mapei en Quickstep vaker weg bij dopingzaken. Johan Museeuw, Frank Vandenbroucke en Franco Ballerini testten onder zijn bewind positief of werden met doping in verband gebracht. Tom Boonen testte tweemaal positief op cocaïne. Lefevere's ploegarts Yvan Vanmol stond jarenlang bekend als een voorstander van gereguleerd epogebruik.

Het Amerikaanse dopingrapport maakt duidelijk dat er nog genoeg twijfelachtige figuren werken in het wielrennen. Een overzicht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden