Wachten op de helikopter van morgen, of later

Aan de rand van het Oostenrijkse bergdorp Ischgl pogen honderden toeristen aan boord te komen van een legerhelikopter. Op een sneeuwvrij gemaakt parkeerterrein landt de ene grauwgroene machine na de andere, maar niemand van de lange rij wachtenden mag mee....

Van onze verslaggever

Michiel Kruijt

ISCHGL

Alleen mensen uit de omliggende gehuchten, die op het parkeerterrein bij elkaar zijn gebracht, mogen weg, zo is van hogerhand bepaald. De duizenden wintersporters in Ischgl moeten wachten tot morgen, of nog later.

Sommmigen krijgen het te kwaad bij de aanblik van de vertrekkende evacuatieheli's. 'Ik kom hier nooit, nooit weer', bezweert een jonge Limburger, een plastic zak met eerste levensbehoeften in de hand. Zijn vriendin staat te huilen. Ze kan haar beautycase weer uitpakken.

Zowat het hele Paznaundal wordt 'vrijwillig geëvacueerd', zoals dat hier heet, maar voor de gasten in Ischgl is het geduld oefenen. Het dorp wordt immers niet bedreigd door lawines, leggen VVV- en gemeenteambtenaren keer op keer uit. De omliggende gehuchten worden leeggehaald omdat daar wel sneeuwmassa's naar beneden kunnen komen, of zelfs al zijn gekomen.

'Als het hier zo veilig is, waarom is een deel van het dorp dan wegens lawinegevaar afgezet', vragen velen. Sommigen menen dat de commercie voor de veiligheid is gegaan. De leden van de almachtige Lawinenkommission - elk dorp heeft er een - hebben vaak ook belangen in de toeristenindustrie, beweren zij. Is het niet zo dat skiërs tot afgelopen dinsdag per commerciële helikopter konden binnenkomen, terwijl de weg toen al bijna een week dicht was wegens lawinegevaar? In de gang van het gemeentehuis geven enkele Duitsers op schreeuwende toon uiting aan hun frustatie. Van de ingevlogen psycholoog op de eerste verdieping wordt nauwelijks gebruikgemaakt.

Ischgl is vandaag verdeeld. Terwijl het ene deel van de wintersporters zich kwaad maakt en probeert weg te komen, neemt het andere deel van de wintersporters de skilift naar boven. Voor het eerst sinds dagen schijnt de zon en daar moet gebruik van worden gemaakt, redeneren ze. Bovendien zijn de liften gratis.

Dat er op een informatiestencil staat dat 'bij sterke zonnestraling met verhoogde lawine-activiteit is rekening te houden', hebben velen niet eens gelezen. Ze menen dat door de lagere temperaturen - het is prachtig vriesweer - de sneeuw op de bergtoppen niet meer zo makkelijk zal losraken.

Doordat veel Nederlanders de pistes hebben opgezocht, heeft J. Janssen van de ANWB-Alarmcentrale moeite met zijn inventarisatie. Hij is donderdagochtend vanuit Landeck ingevlogen met de opdracht de aanstaande evacuatie te regelen, maar merkt tot zijn ongenoegen dat daar voorlopig nog geen sprake van is.

De ANWB'er worden op straat de oren van het hoofd gevraagd, maar hij kan maar weinig antwoorden geven. Ook hij kan nauwelijks aan informatie komen. Veel gezagdragers spreken elkaar tegen. Zo blijft onduidelijk of de weg door het dal al snel, of pas over een week opengaat.

De meeste van de geschatte vijf- tot zevenhonderd Nederlanders zijn hier met de auto en laten die niet graag achter. Maar als ze voor de keuze komen te staan, zullen velen toch een vertrek door de lucht prefereren. Een week wachten heeft hen murw gemaakt.

Donderdagavond wordt de keuze werkelijkheid. De wintersporters moeten aan hun hotelier opgeven of ze gebruik willen maken van een luchtbrug, die vrjdag wordt geopend. Louter handbagage kan worden meegenomen. Pas vrijdagmiddag zal duidelijk worden of de weg wordt geopend. De avond en nacht worden dubbend doorgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden