Wachten bij een pinautomaat *

Wat: Wachten bij een PIN-automaat
Waarom: Omdat de mensen voor je er véél langer over doen
Is dat wel zo: Ja, zeker als ze uit 1922 komen

Ons leven is een dolen en zoeken. Er zijn raadsels te over: waarom heb je voor het besturen van een trike (drie wielen) een autorijbewijs nodig en voor het besturen van een motor met zijspan (ook drie wielen) een motorrijbewijs? En waarom is er eigenlijk zoveel ellende op aarde?


Maar, belangrijker nog: waarom doen mensen zo verdacht lang over hun geldopname bij een PIN-automaat?


De eerste keer dat ik pinde, kostte het me denk ik een minuut of vijf voor ik wegliep met vijftig gulden. Het duurde zo lang, omdat ik het driehoekje op de toetsen zocht dat er hetzelfde uitzag als het driehoekje op het scherm. Rechtsbovenin stond op het scherm 50 gulden <|, maar het knopje met <| zat in de linkerrij toetsen.


Het gevolg was dat ik een paar keer terugkwam in het hoofdmenu. Ik begon eerst te vloeken maar schoot in de lach omdat ik moest denken aan Neil uit The Young Ones: 'Oh, wow! Techno-fear! It's happening again, all the machines are ganging up on me!'


Er stond gelukkig niemand achter me, want ik vind het een gruwel om mensen te moeten laten wachten en mij daarbij op onkunde of onwetendheid te beroepen. Tegenwoordig probeer ik dus nog steeds het aantal handelingen bij een PIN-automaat tot het minimum te beperken, en die handelingen verricht ik in mijn beleving zo snel dat ik niet begrijp waarom de mensen na mij niet luidkeels roepen: 'Bedankt, bedankt! Dat ging lekker snel! Pinde iedereen maar zo rap, vreemdeling zonder pinbonnetje!'


Hoe lang duurt pinnen eigenlijk? Het ligt eraan wat je allemaal bij die automaat wilt doen. De Rabobank heeft de functie dat je, nadat je je pincode hebt ingevoerd, met slechts een enkele druk op de knop hetzelfde bedrag als bij je vorige opname ontvangt.


Inclusief de drie passen vanaf de wachtlijn kost dit 32 seconden (de ABN heeft dit niet; andere banken misschien wel). Bij een bedrag uit het menu zonder bon kost het 36 seconden; bij bedrag- en biljetkeuze plus een bon duurt het 45 seconden, en als je eerst nog je saldo wilt bekijken, kost het 58 seconden. Een familielid heeft dit experiment herhaald in ruil voor tien euro (ik had toch geld op zak) en verrichtte de handelingen in bijna dezelfde tijden.


We hebben nog een tijdje in de regen gewacht op wat bejaarden die moesten pinnen, maar ook zonder bewijsmateriaal menen we bovengenoemde tijden met drie te mogen vermenigvuldigen om een goede schatting te geven van de tijd die het deze mensen had gekost.


Tot slot, bekijk je saldo niet bij zo'n automaat. Doe dat thuis. Als je aan de grond zit en wilt weten of het geld waarop je zit te wachten al is gestort, probeer dan honderd euro op te nemen. Komt die eruit, dan weet je genoeg.


Redactielid Joost vertelde me dat hij dit als middelbare scholier eens aan een jongen uit zijn klas had aangeraden. Als je saldo niet toereikend is voor een bepaalde opname, krijg je namelijk te zien hoeveel er nog op je rekening staat.


'Vul maar achtduizend gulden in,' zei hij. Maar Joost en zijn klasgenoot hadden gerekend buiten een of andere geheime belastingtruc van de ouders van die klasgenoot: er kwam ook achtduizend gulden uit.


Kortom, beroof iedereen die langer dan een minuut bij de automaat staat te prutsen.


recensiekoning.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden