Wacht PVV'er Louis Bontes hetzelfde lot als Hero Brinkman?

PVV-Kamerlid Louis Bontes komt met een plan om de PVV tot een 'volwassen, transparante partij' om te vormen. Hij is niet de eerste die binnen de PVV in opstand komt. Aan het eind wint echter altijd PVV-leider Wilders.

PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Louis Bontes in de rechtbank in 2012 voor een kort geding tegen de staat om het Europees noodfonds (ESM) tot na de verkiezingen uit te stellen.Beeld anp

Dat Wilders' wil wet is bij de PVV bleek vorige week nog eens toen de Senaatsfractievoorzitter van de PVV, Marcel de Graaff, tegen de Telegraaf had gezegd dat zijn fractie misschien tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zou stemmen om de coalitierust te verstoren. Hoewel De Graaff het artikel in de Telegraaf voor publicatie had goedgekeurd, stuurde hij diezelfde ochtend een tweet waarin hij het ontkende. Het bericht werd meteen geretweet door PVV-leider Wilders. Een duidelijk geval van terugfluiten.

De Graaff is zeker niet de eerste binnen de PVV die eigen initiatief toonde en daarvoor werd bestraft door de partijleider. Een beetje rebellie is de partij niet vreemd, maar aan het eind wint PVV-leider Wilders altijd.

De grootste luis in de pels tot nu toe was Hero Brinkman. In mei 2010 brak het PVV-Kamerlid met alle mediamores van de PVV door zonder toestemming van Wilders bij Pauw en Witteman (van de VARA) aan te schuiven, om vervolgens te pleiten voor meer transparantie bij zijn partij. Wilders was not amused, maar dat hield Brinkman niet tegen. Diezelfde maand schreef hij een opiniestuk in de Volkskrant waarin hij betoogde dat transparantie en democratie nodig waren om 'de PVV-idealen te behouden voor onze kinderen en kleinkinderen'.

Eind 2010 kwam Brinkman met een langverwachte 'notitie' over democratisering van de PVV. In die notitie schreef Brinkman onder meer: 'Het is veel Kamerleden in de fractie onduidelijk waar de gelden aan worden besteed en hoe en met welke criteria personeelsleden worden geworven. Er zou meer transparantie moeten zijn over deze gelden.' Ook betoogde hij dat de PVV 'van al onze 24 fractieleden' is. 'Meer openheid en transparantie is daardoor onontbeerlijk en daarom is meer delegatie van verantwoordelijkheden met de pers, onder andere naar de individuele fractieleden, ook van belang.'

Het plan van Brinkman kreeg uiteindelijk niet genoeg steun in de fractie en Brinkman moest zijn verlies nemen. Hij bleef echter strijden voor zijn democratiseringsideaal, onder meer door een jongerenvereniging voor de PVV op te richten. In maart 2012 koos hij eieren voor zijn geld en ging hij als eenmansfractie verder. Twee maanden later waren er, na de breuk in het Catshuis, onverwacht verkiezingen waar Brinkmans ambities sneuvelden.

Hero Brinkman na zijn afscheid van de PVV in 2012.Beeld anp

Hernandez en Kortenoeven
Ook andere PVV'ers die zich hadden uitgesproken tegen de partijcultuur werden dat voorjaar afgeserveerd. Op de dag dat Wilders zijn verkiezingsprogramma presenteerde verpestten PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven het feestje door een boekje open te doen over de partij. 'De fractie is een micromodel van wat ze met Nederland voor hebben: een hek er omheen, alles op slot. De buitenwereld komt niet binnen. En altijd dat gezeur over de oude negen', aldus Kortenoeven.

En Hernandez: 'Er is er maar één die de vrijheid heeft om te doen en te laten wat hij wil: Wilders zelf. Hij dwingt iedereen in een keurslijf. Maar als je mensen die kritisch zijn - er zitten er nog een paar - constant monddood maakt en ze in een korset plaatst, dan gaan ze vroeg of laat weg.'

De nieuwste rebel in de lijst is nu dus Louis Bontes. Hij wil geen verantwoordelijkheid meer dragen voor de uitgaven omdat hij er geen zicht op heeft. 'Met de subsidie van de Tweede Kamer kun je uitgaven doen voor de fractie. In mijn beleving worden ook uitgaven voor de partij gedaan.' Opmerkelijk genoeg zei Kortenoeven vorig jaar hetzelfde: 'Ieder Kamerlid krijgt ongeveer een ton per jaar voor zijn exploitatie en ondersteuning. Bij de PVV gaat dat geld rechtstreeks naar de partij.'

Bontes kondigt aan binnenkort met een plan te komen om de PVV tot een volwassen, transparante partij om te vormen. Op basis van resultaten uit het verleden is de kans groot dat dit plan niet zal worden aangenomen en Bontes bij de volgende verkiezingen niet meer meedoet.

Wilders heeft net zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd, als Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven hun eigen persconferentie houden over hun vertrek.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden