Wacht niet tot Ayaan een boom is

Ergens rond de Kerst een telefoontje van mijn uitgeefster: We moeten iets doen voor Ayaan. Verdomd Ayaan. Hoe zou het met haar zijn?...

Twee avonden later in Westwoud, dorpshuis De Schalm. Ik vertel het publiek wat ik gedaan had als ik de oudejaarsconference had mogen verzorgen.

Er zou een monumentale kastanjeboom op het toneel hebben gestaan met een naamplaatje. De Anne Frankboom. Je kunt niet duidelijk genoeg zijn tegenwoordig. Ik zou dan opkomen met een kettingzaag, de motor starten en met veel bombarie de boom omleggen.

Als de rust was weergekeerd zou ik zeggen: Het was een jaar van van dik hout zaagt men planken, mensen. Er is paniek ontstaan onder de oude bomen in ons land. Tonny Eijk, Marjan Berk, Cees Nooteboom. Allemaal bang afgezaagd te worden. Ongegronde angst. Nergens ter wereld is de verontwaardiging waar het bedreigde dieren en planten betreft zo groot als in ons land. Iedereen is bereid een actiecomité te vormen als er voor lijf en leden niet te veel te vrezen valt. Toen Anne Frank zelf uit haar huis gehaald en afgevoerd werd, keken de meeste mensen even de andere kant op.

Applaus. Geweldig publiek!

Overmoedig geworden zei ik dat we op dit moment weer een Anne Frank in ons midden hebben die onze bescherming verdient. Vanuit de zaal klonk een aarzelend: ‘Ayaan?’

Ik haakte in: Inderdaad. Ayaan Hirsi Ali. Ze wordt nog altijd bedreigd en haar bewaking is niet meer vanzelfsprekend. Wachten we tot ze een boom is?

Er viel een krampachtige stilte. Gevolgd door een ongemakkelijke spanning. Duidelijk was dat men hier liever niet aan herinnerd wilde worden. De we-hebben-het-niet-geweten-weg was afgesloten. Ayaan dat is voorbij, die moest zo nodig naar Amerika en heeft zelf moeilijkheden gezocht, laat ze ze zelf oplossen, zo las ik de stemming.

Ooit stond in het paradijs een boom waar de vruchten niet van geplukt mochten worden. De boom der kennis. Misschien had Adam om de verleiding te weerstaan er het beste aan gedaan die boom om te zagen en tot brandhout te verwerken. Dan waren we ons van geen kwaad bewust geweest.

We hebben nog een gezellige avond gehad in Westwoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden