Waas van geheimzinnigheid rond verhoor Bush en Cheney

Veel is onbekend over het verhoor van president Bush en vice-president Cheney door de 11 september-commissie. Wat is er gevraagd en geantwoord tijdens de besloten zitting?

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

'Een zinvolle discussie', zei Bush achteraf. Daar bleef het bij.

Evenmin is duidelijk waarom de heren samen moesten verschijnen. Dat was een voorwaarde van Bush. 'Om de commissie te helpen en een zo compleet mogelijk beeld te geven', zei Albert Gonzales, de juridisch adviseur van de regering.

Het duo-optreden versterkte de indruk dat Cheney de 'echte' president is, de poppenspeler. Met dat beeld wist de tv-komiek Jay Leno wel raad: 'Ze zijn bezig met de definitieve zitplaatsen. Moet Bush op Cheneys linker- of rechterknie zitten?'

Het Witte Huis hoopte op goede publiciteit door een 'coöperatieve houding'. 'In plaats van schouderklopjes krijgen ze ladingen kritiek', zei de presidentiële historicus Douglas Brinkley. 'Ze willen te veel: én volledige medewerking suggereren, en een beroep doen op de onschendbaarheid van de uitvoerende macht.'

Dat laatste was de reden waarom het verhoor niet alleen achter gesloten deuren, maar ook niet onder ede plaatshad. Er mochten geen opnamen of verslagen van de zitting worden gemaakt. Bush gebruikte het argument van onschendbaarheid omwille van de nationale veiligheid. Openbaarheid zou die in gevaar brengen.

'Belachelijk', stelde gisteren de New York Times. Aangezien onder meer minister van Defensie Rumsfeld, Nationale Veligheids adviseur Rice en CIA-directeur Tenet al in het openbaar getuigden, is de vraag wat voor belastends Bush en Cheney nog toe te voegen hadden. De commissie onderzoekt wat er gebeurde en misging rond 11/9 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden