Nieuws

Waarschuwing VS aan Beijing na ‘ongegronde sancties’ tegen Amerikanen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde zaterdag dat de sancties van China tegen twee Amerikanen, die de behandeling van Oeigoeren door Beijing hebben veroordeeld, ‘ongegrond’ zijn. In zijn ogen wordt hiermee de ‘genocide in Xinjiang’ alleen maar verder in de schijnwerpers gezet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Beeld AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.Beeld AFP

‘De pogingen van Beijing om degenen die zich uitspreken voor mensenrechten en fundamentele vrijheden te intimideren en het zwijgen op te leggen, dragen alleen maar bij aan de groeiende internationale kritiek op de aanhoudende genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang’, zei Blinken in een verklaring.

China kondigde sancties aan tegen twee Amerikanen, een Canadees en een mensenrechtenorganisatie, als reactie op sancties die deze week door de beide Noord-Amerikaanse landen zijn opgelegd vanwege de behandeling van de Oeigoerse minderheid door China. Blinken noemde de sancties tegen de twee leden van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid ‘ongegrond’.

Volgens mensenrechtengroepen worden minstens een miljoen Oeigoeren en mensen van andere, voornamelijk moslimgroepen, vastgehouden in kampen in de Chinese regio Xinjiang. Ze beschuldigen de autoriteiten ervan vrouwen met geweld te steriliseren en dwangarbeid op te leggen.

De Europese Unie, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan politieke en economische topfunctionarissen in Xinjiang. China kwam daarna met sancties tegen personen uit de EU en Groot-Brittannië.

‘We zijn solidair met Canada, het VK, de EU en andere partners en bondgenoten over de hele wereld en roepen China op een ​​einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten en de rechten van overwegend islamitische Oeigoeren en leden van andere etnische en religieuze minderheidsgroepen in Xinjiang. En om degenen die willekeurig worden vastgehouden vrij te laten’, zei Blinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden