Lezersbrieven

Waarschuwen Turkse Nederlanders werkt toch niet

De ingezonden brieven van woensdag 22 maart.

Demonstranten voor het Turkse consulaat in Rotterdam, 11 maart. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Demonstranten voor het Turkse consulaat in Rotterdam, 11 maart.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Onbereikbaar

Een voortreffelijk heldere zin in de prima column van Arthur van Amerongen: 'Erdogans onderknuppels zijn gevaarlijke splijtzwammen.' En helaas, zij zijn met velen, van ministers tot zogenaamde diplomaten die zich alles behalve diplomatiek gedragen.

De situatie in sommige wijken van de grotere Nederlandse steden is al zo lelijk vergroeid dat het de vraag is of hierop door overheid en maatschappij nog een passend antwoord kan worden gevonden.

Arjen Lubach legde het afgelopen zondag duidelijk uit aan de hand van de lange arm van Erdogan. De Turkse Nederlanders om wie het gaat laten zich via Turkije opjutten en sluiten zich af voor alle (Nederlandse) informatie die enige nuance bevat. Zij zijn voor 'ons' vrijwel onbereikbaar.

Je zou ze de zwartomlijnde waarschuwingen willen meegeven zoals die gebruikt worden in antirookcampagnes: 'Luisteren naar Erdogan zal uw geestelijke gezondheid ernstige schade toebrengen.'

Het zal waarschijnlijk nog minder helpen dan bij het weerhouden van de rookverslaafden. De splijtzwammen hebben Nederland stevig in hun greep.

Cees Zwinkels, Voorburg

PvdA heeft ballen getoond

De electorale afstraffing van de PvdA is in mijn ogen onterecht. Zoals Wouter Bos het vorige week bij Pauw & Jinek treffend zei: 'Dit kabinet is een zegen geweest voor dit land.'

Ik heb deze verkiezingen voor de eerste maal PvdA gestemd. Enkele jaren geleden besefte ik wat de grote zwakke plek is van onze democratie: wat populair is, is niet altijd de beste beslissing en de beste beslissing is niet altijd populair. En dit is de reden dat de PvdA mijn hart gewonnen heeft: zij bleek de laatste vier jaar bereid beslissingen te nemen die niet populair zijn, maar wel noodzakelijk. De PvdA heeft in mijn ogen ballen getoond door verder te durven kijken dan het eigen partijprogramma.

Helaas heeft de ondankbare kiezer de PvdA ervan langs gegeven. Want waarom zou je het midden opzoeken terwijl je ook koppig bij je ideologie kunt blijven? Waarom zou je samenwerken terwijl je ook in je bubbel kunt blijven?

Ik ben ervan overtuigd dat de PvdA er weer bovenop zal komen. Wel zou ze er goed aan doen haar eigen successen voortaan beter te 'verkopen'. Laat de burger maar weten waarom zijn portemonnee dankzij de PvdA erop vooruit is gegaan. Vertel de hardwerkende Nederlanders maar gerust waarom hun zekerheid is toegenomen en dat ook de ex-werkloze de PvdA bedanken mag voor het feit dat hij weer een baan gevonden heeft. Dit kabinet is een regelrecht succes geweest.

Menno de Vries (27), biomedisch wetenschapper, Zeist

Lilianne Ploumen omhelst Lodewijk Asscher op de politieke ledenraad afgelopen zaterdag. Beeld anp
Lilianne Ploumen omhelst Lodewijk Asscher op de politieke ledenraad afgelopen zaterdag.Beeld anp

Wonderbare herrijzenis

Het kan zijn dat ik iets heb gemist, maar bij het vele gepraat en gemor over de uitslag voor de PvdA is amper gerefereerd aan de wonderbare herrijzenis van de SPD bij onze oosterburen. Een eurofiele(!), oude(!), witte(!) man(!) van 61 heeft in zeer korte tijd een in de peilingen sukkelende SPD teruggebracht op het niveau waarop de positie van Angela Merkel ernstig wordt bedreigd. In het land waar de sociaal-democratie zo'n beetje is uitgevonden en de Grünen een vaste, maar bescheiden omvang innemen, speelt de vraag naar het bestaansrecht kennelijk geen rol.

Nederland en Duitsland verschillen niet zo gek veel van elkaar. Als na een deelname van GroenLinks aan Rutte III de politieke ontmaagding van Jesse Klaver heeft plaatsgevonden en het stof van de 'vernieuwing' werkelijk is neergedaald, kan de PvdA zich opmaken voor een fantastisch resultaat.

Jan Ludwig, Aduard

Chuck Berry

Gijsbert Kamer eindigt zijn necrologie over Chuck Berry met de constatering dat de popmuziek na Maybellene uit 1955 nooit meer dezelfde was. Dat klopt. Vóór 1955 bestond er geen popmuziek.

A. Bolks, Hardenberg

Verkeers- en stoplicht

Als je voor een rood licht stil gaat staan en ander verkeer hierdoor de gelegenheid heeft om zijn weg veilig voort te zetten, dan is er sprake van een verkeerslicht. Als je echter voor een rood licht stil gaat staan en er komt geen ander verkeer dan kan er dus ook geen sprake zijn van een verkeerslicht. Want wat niet is, kan niet worden geregeld. In zo'n situatie hebben we dan dus te maken met een stoplicht.

Dirk Kuiper, Haarlem

null Beeld Nadja Kieft / de Volkskrant
Beeld Nadja Kieft / de Volkskrant

Reclamejongens

Teun van de Keuken meent reclamejongens en hun spotjes op hypocrisie te betrappen en vraagt zich af wat ze zouden zien als ze in de spiegel kijken. Hij vermeldt maar niet dat zijn eigen columns en televisiewerk mogelijk worden gemaakt door de opbrengsten uit exact diezelfde reclames. Wat dat betreft kijken Teun van de Keuken en de reclameboys naar precies hetzelfde spiegelbeeld. Namelijk naar dat van iemand waar de schoorsteen ook gewoon moet roken.

Jan-Hermen Ploeg, Amsterdam

Torgny Lindgren

Mijn man en zoon verzamelen koelkastmagneten. Ik bezie deze verzameldrift soms met jaloezie. Tot ik een paar maanden geleden in ons boekenkamertje met mijn ogen over de titels dwaalde. Wat ik zag riep grote tevredenheid op: ik verzamel de boeken van Torgny Lindgren!

Dank voor de gepaste aandacht die Arjen Peters gaf ter nagedachtenis aan deze fantastische schrijver uit Zweden.

Marion Brouwer, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden