Waarschijnlijk vrijspraak Lucia de B.

Het gerechtshof Arnhem doet woensdag uitspraak in de zaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. Vier weken geleden heeft het Openbaar Ministerie geëist dat ze wordt vrijgesproken van moord.

Formeel is De B. (48) de grootste Nederlandse seriemoordenaar aller tijden. Ze is in 2004 in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, tussen 1997 en 2001. Haar strafzaak is in 2008 heropend door de Hoge Raad, op grond van nieuwe feiten die twijfel zaaien over het bewijs.

Verklaarbaar

Het OM eiste in maart vrijspraak op grond van nader onderzoek naar (bijna-) sterfgevallen. Deskundigen hebben meerdere ogenschijnlijk verdachte medische dossiers opnieuw bekeken. Volgens deze experts zijn de incidenten achteraf medisch goed verklaarbaar. Er zijn geen aanwijzingen dat De B. strafbare feiten heeft gepleegd.

‘We kunnen niet met zekerheid aangeven wat de oorzaken zijn geweest van de soms fataal afgelopen incidenten die zich zowel jonge als oude, in alle gevallen kwetsbare patiënten hebben voltrokken’, zei aanklager Rijkers. ‘Waar niet langer voldoende zekerheid bestaat dat menselijk handelen de de oorzaak is geweest, kan van een veroordeling van een verdachte geen sprake meer zijn.’

Vooringenomenheid

Rijkers erkende dat er sprake is geweest van 'vooringenomenheid' tegen De B. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn achteraf als 'verdacht' bestempeld en er is gericht gezocht naar bewijs tegen haar.

De Haagse verpleegkundige is in 2004 niet alleen veroordeeld voor meervoudige moord maar ook voor vervalsing van een schooldiploma en diefstal van medicijnen en bibliotheekboeken. Op die punten is ze volgens het OM wel schuldig maar er is geen straf geëist vanwege de ‘zeer ingrijpende gevolgen’ die de strafzaak heeft gehad voor De B.

De B. heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is. In april 2008 is ze vrijgelaten, in afwachting van haar nieuwe proces. Ze heeft ruim zes jaar in de gevangenis gezeten, waar ze in 2006 een hersenbloeding heeft gehad. Daardoor is ze deels verlamd geraakt. Als ze wordt vrijgesproken zal ze hoogstwaarschijnlijk een flinke schadeclaim indienen.

Excuses

Het nieuwe proces is er vooral gekomen dankzij de inzet van verpleeghuisarts Metta de Noo en haar broer, wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Ze proberen sinds eind 2005 aan te tonen dat De B. ten onrechte is veroordeeld. Als ze wordt vrijgesproken is dat niet voldoende, vinden ze. Ze stellen dat rechters, deskundigen en leden van het OM hun excuses moeten aanbieden en dat De B. volledig moet worden gerehabiliteerd.

Stijn Franken, advocaat van De B., noemde de zaak in maart 'een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse strafrechtspraak'. De veroordeling is volgens hem gebaseerd op beeldvorming, fouten en geruchten. 'Voor Lucia heeft dat dramatische consequenties gehad. Dat kunnen velen zich aanrekenen. Een vorm van zelfonderzoek zou iedereen sieren die professioneel betrokken is geweest bij deze zaak.'

Fabiënne, dochter van de Haagse verpleegster Lucia de B., valt haar vader in de armen nadat de Hoge Raad heeft bepaald dat de strafzaak moet worden heropend. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden