Waarschijnlijk gifgas sarin gebruikt door Syrië in aanval op Khan Sheikhoun

Het giftige zenuwgas sarin is waarschijnlijk gebruikt bij de dodelijke aanval dinsdag in de Syrische stad Khan Sheikhoun. Dat stelt de Turkse regering na onderzoek op lichamen van slachtoffers.

Een slachtoffer van de aanval op Khan Sheikhoun wordt behandeld in een ziekenhuis in het dorp Maaret al-Noman. Beeld afp
Een slachtoffer van de aanval op Khan Sheikhoun wordt behandeld in een ziekenhuis in het dorp Maaret al-Noman.Beeld afp

'In de patiënten is bewijs aangetroffen dat doet vermoeden dat ze zijn blootgesteld aan een chemische stof (sarin)', stelt het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Na de aanval in Khan Sheikhoun zijn 32 slachtoffers naar Turkije vervoerd. Drie van hen overleefden het niet. Bij de autopsie op hun lichamen zijn de sporen van sarin vastgesteld.

De vondst van sarin zou voor het eerst hard bewijs betekenen dat gifgas het wapen was waarmee dinsdag in Khan Sheikhoun minstens 80 mensen zijn gedood, waarvan 27 kinderen. 'Dit wetenschappelijke onderzoek bevestigt dat Assad chemische wapens heeft gebruikt,' aldus de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag. Tot nu toe waren er alleen getuigenverklaringen en beelden van de slachtoffers, waarop te zien is dat zij stuiptrekken en ademhalingsproblemen hebben.

De internationale gemeenschap is er lang vanuit gegaan dat sarin, een verboden chemisch wapen, nergens meer in Syrië aanwezig was. In 2013 ging de Syrische president Bashar al Assad er namelijk mee akkoord dat al zijn chemische wapens zouden worden vernietigd. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) onderzoekt nu de stoffen die bij de lijkschouwing zijn aangetroffen.

De regering-Assad aarzelt of een internationaal onderzoeksteam welkom is in het zwaargetroffen Khan Sheikhoun, meldt het Syrische staatspersbureau Sana ondertussen. 'Onze ervaringen met internationale onderzoekscommissies zijn niet bemoedigend,' zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Wadi al Moallem op een persconferentie in Damascus.

Syrië ontkent

Syrië ontkent namelijk dat er chemische wapens zijn gebruikt in Khan Sheikhoun, en zegt dat het leger ook nooit eerder chemische wapens heeft gebruikt tegen de bevolking. De VN-veiligheidsraad is na afloop van dergelijke onderzoeken echter al vaker tot de conclusie gekomen dat Assad wel degelijk chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking. Volgens Moallem vindt daarbij 'een verandering van data' plaats op het VN-hoofdkwartier.

De regering-Assad zal het onderzoekers in elk geval niet gemakkelijk maken: mochten zij al worden toegelaten, dan is dat in elk geval niet via de Turkse grens, die zich vlakbij de getroffen stad bevindt. Inplaats daarvan moet de missie vertrekken vanuit Damascus, honderden kilometers verderop, om onderweg de frontlijn over te steken. Khan Sheikhoun wordt geregeerd door strijders van het Nusra-front, een terreurorganisatie die banden heeft met Al Qaeda.

Demonstranten op het Place de la Republique in Parijs, bedekt onder Syrische onafhankelijkheidsvlaggen, bootsen de gevolgen van een gifgasaanval na. Beeld afp
Demonstranten op het Place de la Republique in Parijs, bedekt onder Syrische onafhankelijkheidsvlaggen, bootsen de gevolgen van een gifgasaanval na.Beeld afp

De Russische president Poetin, bondgenoot van Assad, heeft de Israëlisch premier Netanyahu gezegd dat hij moet stoppen met het maken van 'ongefundeerde beschuldigingen'. Eerder zei de Israelische minister van Defensie Liberman namelijk dat hij 'honderd procent zekerheid' heeft dat Assad direct verantwoordelijk is voor de aanval op Khan Sheikhoun.

De Verenigde Staten laat weten dat militair ingrijpen in Syrië niet is uitgesloten. Onduidelijk is of hiervoor een concreet plan is, maar volgens een hoge ambtenaar van Defensie is dit scenario in elk geval niet van tafel.

Wat maakt gif zoveel afschuwelijker dan bommen?

De vermoedelijke gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun ontlokt hevige reacties. Wat maakt chemische wapens zoveel afschuwelijker en immoreler dan kogels, bommen en andere explosieven? Lees hier het stuk uit 2013, toen de roep om ingrijpen aanzwol nadat in Syrië gifgas was ingezet.

Gifgasaanval Idlib was zwaarste chemische aanval in jaren in Syrië

Een kleine provinciestad in Syrië lijkt getroffen door de zwaarste gifgasaanval in de Syrische burgeroorlog in bijna vier jaar tijd. Alles wijst erop dat dinsdag tientallen mensen zijn gedood tijdens een aanval met chemische wapens in de stad Khan Sheikhoun, vlak bij het rebellenbolwerk Idlib.

Verschillende waarheden over gifgasaanval in Syrië (+)

Zijn het de rebellen, of is Assad verantwoordelijk voor de vermoedelijke gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun? In het door oorlog verscheurde land is de zoektocht naar de waarheid bijna onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden