Column

Waarom zou je je als zzp'er verzekeren? Maatschappijen betalen slechts zelden uit

null Beeld
Beeld

Het is vermoedelijk in de 19de eeuw uit de Duitse warenhuizen overgewaaid dat Joden die een bijzondere hekel aan iemand hadden niet zeiden 'krijg de tering, klerelijer', maar: 'wij wensen u veel personeel'.

Inderdaad is het hebben van veel personeel een van de ergste rampen die een mens kunnen overkomen. Personeel is lui en altijd ziek, en bovendien bestelen ze de boel waar je bij staat. Als u zelf personeel bent, weet u er alles van. Vraag het anders maar aan uw baas.

Misschien is dat een van de redenen waarom ik nooit personeel wilde worden. Baas trouwens ook niet. Praktisch mijn hele leven ben ik freelancer geweest, ook wel kleine zelfstandige of zelfstandig ondernemer genoemd. Lange tijd vormden wij een zeer kleine minderheid. Maar dat veranderde en nog niet zo lang geleden heeft een sadistische ambtenaar bedacht dat ik een 'zelfstandige zonder personeel' moet gaan heten. Waarschijnlijk zat de betreffende ambtenaar nog in zijn hoofd met de uitspraak: 'Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets.'

De laatste tijd is er veel te doen over zzp'ers, want hun aantal loopt intussen in de honderdduizenden. De overheid probeert van alles om deze uitdijende groep in het gareel te krijgen, wat slecht lukt. Zo willen de zzp'ers maar niet aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die is relatief duur, maar er is nog een andere reden waarom ik een zzp'er nooit zou aanraden zo'n verzekering te nemen.

De verzekeringsmaatschappijen betalen namelijk slechts zelden uit, althans dat is de ervaring van gevallen in mijn directe omgeving. Een zzp'er heeft geen werkgever bij wie hij zich ziek meldt. Hij meldt zich ziek bij zichzelf en dan begint het gelazer met de verzekeringsmaatschappijen. Die zijn wantrouwig, denken dat je chicaneert en beginnen met hun uitbetalingen zelf te chicaneren. Je hoort mij niet beweren dat alle verzekeringsmaatschappijen zo zijn, maar als je op internet zoekt, kom je onvermijdelijk terecht in 'een klachtenregen'. Er wordt door de maatschappijen op grote schaal getraineerd bij de afhandeling van claims inzake arbeidsongeschiktheid en in veel gevallen was zo'n verzekering gewoon weggegooid geld. Daar komt nog bij dat je als zzp'er niet in je eentje gaat procederen tegen een maatschappij, die een klein leger van advocaten klaar heeft staan. Het verbaast me daarom niet dat regelmatig bedremmelde zzp'ers in consumentenprogramma's als Kassa en Radar hun zielige verhalen vertellen.

De laatste tijd zie je bijna dagelijks televisiespotjes van de verzekeringsmaatschappij Klaverblad met de slogan: 'Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.' De gimmick is steeds dat er adviseurs langskomen met allerlei tips, handigheidjes om op de klantenkosten te besparen - 'zoveel, dat wil je gewoon niet weten'.

Nee, dat willen ze bij Klaverblad niet weten. Braaf, hoor. Wat ze bij Klaverblad kennelijk niet beseffen, is dat ze met deze campagne impliciet de hele verzekeringsbranche in een ongunstig daglicht stellen. Bij onze concurrenten is het heel gewoon dat je wordt opgelicht, maar bij ons gaat het anders.

Ja? Klaverblad heeft ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering in het pakket en voor de grap keek ik op internet of daar klachten over waren. Binnen een minuut telde ik er dertien - 'Kut Klaverblad!'.

Alles bij elkaar waren het er zoveel, dat wil je gewoon niet weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden