Waarom zou je de Pyramide van Austerlitz bewaren?

'Alles wat is, heeft waarde. Iets wat bestaat, verdient het om beschermd te worden.' Ik heb het gisteren een filosoof nog horen zeggen op een discussieavond en mijn gedachten dwaalden af naar de Pyramide van Austerlitz. (Je hoort het werkelijk met een 'i-grec' te schrijven: 'De Pyramide van Austerlitz is een Nederlandse piramide', aldus de VVV.) Dat mijn gedachten die kant op dwaalden kwam vermoedelijk door de bus vol uitgelaten kinderen die ik eerder zag. Het schoolreisjesseizoen is weer begonnen.


Het enige schoolreisje dat ik me kan herinneren, ging naar de Pyramide van Austerlitz. Dat ik ze verder allemaal vergeten ben is omdat ik tijdens schoolreisjes vaak ziek was. Ziek van de zenuwen, of ziek van het vooruitzicht met joelende klasgenoten op de achterbank van een bus te moeten zitten. Ik weet het niet precies. Ik weet wel dat ik de Pyramide van Austerlitz een spannend ding vond. Een heel hoge berg. Die waren er verder niet bij ons in de buurt.


En nu dreigt de Pyramide van Austerlitz ineen te zakken. Een paar jaar geleden is hij gerestaureerd maar vermoedelijk niet goed genoeg. Door regenval is het ding verzwakt en als er niets gedaan wordt, spoelen straks delen weg. Het is logisch dat dat niet mag gebeuren en dat de Pyramide van Austerlitz bescherming verdient. Zoals alle indrukwekkende monumenten bescherming verdienen: kerken, musea, stadhuizen. Bovendien: Alles wat is, heeft waarde. De piramide is, en kan dus op ons rekenen.


Waar wat is de Pyramide van Austerlitz eigenlijk? Het is een grote berg zand en aarde in de vorm van de veel bekendere Piramide van Cheops. Hij is 1804 opgeworpen door een stel wachtende soldaten als een eerbetoon aan Napoleon, maar vooral ook om verveling tegen te gaan. Het kostte de soldaten 27 dagen om de berg zand te maken.


27 dagen? Dat is niets. In 27 dagen kun je nauwelijks een huis bouwen. Dat werpt toch een iets ander licht op dit rijksmonument. Een in 27 dagen, door verveelde soldaten opgeworpen berg zand dreigt te verzakken. Dat klinkt niet echt als een drama. Ik zie regelmatig langs de kant van de snelweg bergen zand die qua hoogte in de buurt komen van die piramide. Verdienen dat soort bergen zand ook bescherming?


Ik vraag me overigens af hoe duur de restauratie van het ding is. Als het 27 dagen gekost heeft om die berg op te werpen - zonder graafmachines - is het dan geen koud kunstje dat ding helemaal opnieuw op te bouwen? Eerst met de shovel de boel vlak maken. En er daarna weer een berg van maken. De Pyramide van Austerlitz zou dan een beetje gaan lijken op een ijssculptuur. Maar dan van zand. IJssculpturen worden ook steeds opnieuw opgebouwd.


Zolang er schoolreisjes naar de Pyramide van Austerlitz gaan, moet hij allicht bewaard en gerestaureerd worden. Vanwege die schoolreisjes. Maar niet 'omdat hij er is'.


Er is een heleboel. En niet alles verdient bescherming.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.