#HetDuel

'Waarom zou een journalist geen AIVD-informant mogen zijn?'

Een journalist die informatie doorspeelt aan de AIVD of zelfs optreedt als infiltrant? Moet kunnen, vindt Bas Paternotte. 'De AIVD waakt over onze veiligheid.'

SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag. Beeld anp
SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag.Beeld anp

Beste Ronald,

Je wil het recht van de AIVD om journalisten te gebruiken als bron afschaffen. Van inlichtingendiensten­expert Roger Vleugels begrijp ik dat veel journalisten samenwerken met de geheime dienst. Financieel-economische journalisten, buitenlandverslaggevers en zij die onderzoek doen naar extreem-rechts of moslim-extremisme kunnen zich verheugen in de aandacht van de AIVD, vertelde hij mij. 'Die hebben namelijk toegang tot informatie waaraan de AIVD moeilijk kan komen. Dat is het voordeel van journalist zijn, de perfecte dekmantel voor spionnenwerk', zei Vleugels.

Volgens hem is het geen nieuws dat journalisten samenwerken met de inlichtingendienst. Vleugels: 'Ik durf te stellen dat er een overaanbod is van journalisten die informatie doorgeven aan de AIVD. Dat heeft ook te maken met een vorm van vaderlandslievendheid.'

Natuurlijk, het is anders wanneer een journalist in opdracht van de AIVD stukken gaat schrijven om namens de dienst een bepaald doel te bereiken. Rotte appels heb je overal, er zullen dus ongetwijfeld journalisten zijn die op die manier hun hoofdtaak - waarheidsvinding - geweld aan doen. Is dat voldoende reden om, zoals jij wil, bij wet af te dwingen wat een journalist wel en niet mag doen? Persvrijheid is een groot goed, daar moet je niet aan willen tornen.

In de Kamer krijg je nog weinig steun voor je voorstel. Terecht. Wat mij brengt op dat punt van vaderlandslievendheid. Soms is de AIVD een vijand voor de journalist; de media willen informatie, de dienst wil deze niet geven. Aan de andere kant werkt die club voor ons allemaal. De AIVD waakt over onze veiligheid, namens de majesteit. En een verzoek van de majesteit sla je niet bij voorbaat af. Dat neem je in overweging. Het parlement moet met die afweging niets te maken willen hebben.

Bas Paternotte
is adjunct-hoofdredacteur van ThePostOnline.nl en columnist voor Geenstijl.nl. Twitter @baspaternotte

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Ronald van Raak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden