Waarom zou een druppel er eigenlijk naarstreven om sneller te vallen?

Waterdruppels die in een regenbui naar beneden vallen, hebben niet de klassieke vorm van de druppel zoals wij die kennen....

Theo Jansen

Daar in Delft had men een stroboscoop op de druppels gericht. Zoalsde stroboscoop in de disco de beweging van danseurs transformeert tot een reeks van stilstaande poses, zo doet hij dat ook bij waterdruppels. Bijeen zekere frequentie van de stroboscoop staan de waterdruppelsvastgepind in een verticale reeks.

En wat blijkt? De druppel is min of meer bolvormig, zoals eenhemellichaam. Dat ligt ook voor de hand: hemellichamen zijn ook een soortdruppels. Gestolde druppels. Bovendien gedraagt vaste stof zich in zeer grote hoeveelheden als een vloeistof. Gooi tien tot de drieëntwintigste ton zand bij elkaar en er ontstaat een nieuwe bolvormige planeet.

Het icoon van de druppel, als logo vertroeteld door waterleidingbedrijven, geknuffeld door loodgieters met hun reclames op hunbestelauto's, prijkend op de weerkaart van Erwin Krol; het klopt niet! Met deze ontdekking stortte voor mij een wereld van vermeendewaarheden ineen.

Mijn natuurkundeleraar op de middelbare school beweerde ooit dat de druppel die klassieke vorm aanneemt omdat die de minste luchtweerstand heeft en de druppel sneller kan vallen. Vraag een: waarom zou hijernaar streven sneller te vallen? Vraag twee: hoe kan de druppel hetvoor elkaar krijgen de vorm aan te nemen met de geringste luchtweerstand? Alsof hij een levend wezen is.

Zo'n complex systeem zit niet in een druppel. Bovendien willen ze nietsnel vallen. De druppeltjes in de mist of wolk zijn zo klein, dat zelangzaam vallen. In beginsel valt een wolk heel traag. Hij kan snellervallen als de druppeltjes zich verenigen in een grote druppel - samen sterkin de strijd tegen de luchtweerstand.

Wellicht dat de druppels in een regenbui als gevolg van hun grotesnelheid dusdanig door de lucht mishandeld worden, dat ze toch de bolvormverlaten. Dat moet ik controleren. Vandaar dat ik een stroboscoop op dedakrand gemonteerd heb. Ik zal verslag doen van mijn bevindingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden