Waarom zou De Nederlandsche Bank niet verhuizen naar Brunssum?

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

Brunssum in Zuid-Limburg lijkt te zijn afgezakt tot een soort no-go-area van Detroit. Net als daar tieren misdaad en corruptie welig als gevolg van economisch verval.

Gelukkig wonen er in Brunssum maar 28 duizend mensen, zodat het probleem is te overzien. Het Rijk zou het stadje een mooie opkikker kunnen geven door bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank daar naartoe te verplaatsen. In een klap haalt de gemeente 1.800 bovenmodale inkomens binnen die met hun uitgaven winkels, restaurants en andere bedrijven er bovenop helpen.

Misschien is het een idee voor het linkse oppositieblok hiervoor een motie in te dienen. De sociaal-democratische partijgenoten in Groot-Brittannië gaven afgelopen maandag het goede voorbeeld. Zij willen de Bank of England, die al 283 jaar in de Londense City bivakkeert, gedeeltelijk of in haar geheel verplaatsen naar Birmingham, de tweede stad van het land.

Hiermee moet een einde worden gemaakt aan de regionale ongelijkheid. Birmingham is - net als andere noordelijke steden als Manchester, Newcastle of Sheffield - economisch achtergebleven op Londen, waar alle nationale instituten zijn geconcentreerd. Daardoor zijn de kosten van kantoorruimte in Birmingham nog niet de helft van die van Londen en die van woonruimte zelfs maar eenderde.

Eigenlijk is iedereen hiermee gebaat, behalve de toplui van de bank zelf die het belangrijk noemen dat een centrale bank dicht bij het politieke en financiële centrum is gehuisvest, alleen omdat ze geen zin hebben het kosmopolitische Londen in te wisselen voor een oord dat niet eens een club in de Premier League heeft.

Zoals de Britse centrale bank Birmingham in de vaart der volkeren zou kunnen opstoten, zou De Nederlandsche Bank dat kunnen met het voormalige mijnwerkersgebied in Zuid-Limburg. Bekend is dat de bank al langer een andere locatie zoekt om de 15 duizend goudstaven op te slaan. En de oude staatsmijn Hendrik is dan een optie.

Nieuwbouw in Brunssum is mogelijk goedkoper dan de geplande renovatie van het pand aan het Frederiksplein. Het mes snijdt aan twee kanten. Tegelijkertijd zou het de druk op de Amsterdamse kantoren- en woningmarkt verlichten.

In de jaren zeventig verplaatste het kabinet Den Uyl al verschillende rijksdiensten naar krimpgebieden of economisch zwakkere regio's. De hoofddirectie van de PTT ging naar Groningen, de Rijksdienst voor het Wegverkeer naar Veendam en een deel van het CBS naar Heerlen.

Er werd flink over gemopperd omdat de toenmalige elite niet over zo'n grote afstand wilde verhuizen. Maar de jongere generatie heeft daar minder moeite mee, terwijl de oude garde allang een tweede huisje in Limburg heeft.

Als Klaas Knot c.s. naar Limburg gaan, is er in Amsterdam meteen ruimte vrij voor Unilever, want Rutte is heel gevoelig voor die lobby.

Links moet ten minste die slag kunnen winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden