Waarom zijn wij nog niet gevonden?

De ingezonden brieven van vrijdag 6 mei.

De sterrengroep Plejaden, op 440 lichtjaar van de aarde. Beeld HH

Brief van de dag: Is daar iemand?

In de kop van het artikel over buitenaards leven van Bard van de Weijer (Wetenschap, 3 mei) staat 'We moeten het alleen even vinden'. Ik vraag mij daarbij af hoe het omgekeerd zit: waarom zijn wij (voor zover wij weten) nog niet gevonden? Het heelal is zo'n vijf miljard jaar oud. In het artikel wordt gesteld dat er in ons eigen melkwegstelsel miljarden aard-achtige planeten zijn, waaronder miljoenen waarvan wij radiosignalen zouden kunnen oppikken. Is het dan statistisch gesproken niet erg waarschijnlijk dat daaronder flink wat beschavingen zijn die veel en veel ouder en - ook technisch gesproken - veel verder ontwikkeld zijn dan wij?

Is het dan ook niet waarschijnlijk dat daar beschavingen tussen zitten die radiosignalen gebruiken? Of die, als dat voor hen een achterhaalde technologie is, begrijpen dat er minder vergevorderde beschavingen zijn die dat nog steeds doen? Waarom hebben die dan nooit contact met ons gezocht? (alle UFO- en aanverwante verhalen even latend voor wat zij zijn). Nee, hoe opwindend het idee ook is, mij bekruipt het gevoel dat de kans op intelligent leven elders in dit heelal buitengewoon klein is.

John Pool, Amersfoort

Rutte op bezoek

Ik schaam me voor onze premier, die op dit moment ook nog voorzitter van de Europese Unie is. Hij brengt even een vliegensvlug bezoekje aan een opvangkamp in Libanon (Ten eerste, 4 mei) om te zien hoe het er werkelijk aan toe gaat.

Dat hij naar een modelkamp gaat (uit tijdgebrek) maakt dat hij in ieder geval een te rooskleurig beeld krijgt van hoe de vluchtelingen in feite in een rampzalige en uitzichtloze situatie verkeren. Maar toch: 'Leuk om in hun huisjes te kijken.' Echt beschamend.

Het is ongepast om bij deze mensen te komen met een grote grijns op je gezicht, en achterlijke vragen te stellen. Rutte toont wel erg openlijk dat hij geen flauwe notie heeft van de situatie van deze vluchtelingen.

Hoe komt hij erbij om aan een vrouw te vragen waarom ze eigenlijk vertrok naar Libanon. Heeft Rutte zich nog nooit bezig gehouden met de ellende van de bombardementen in Syrië? Misschien moet hij anders eens een krant gaan lezen, en zich informeren.

Of de vraag aan een man of hij denkt terug te kunnen naar Syrië. Je hoort de man denken: ja maar die oorlog gaat maar door en door, en Europa waarop we onze hoop gericht hebben, doet nauwelijks iets en de voorzitter komt alleen maar met onnozele vragen. Waarschijnlijk was het Rutte er alleen maar om te doen om zijn gelijkje te bevestigd te zien: hoe goed het is dat die vluchtelingen niet naar Europa komen maar leuk in hun huisjes in de opvangkampen blijven!

Willemien de Haan, Utrecht

Geslaagd dagje Libanon

Ons schoolreisje naar Libanon was heel geslaagd. Grappig om te zien hoe al die vluchtelingetjes zo knusjes bij elkaar wonen. Het was leuk om in hun huisjes te kijken. Gezellig hoe ze kopjes koffie met de buurtjes drinken. Alleen de plantjes mogen wel wat vaker water krijgen. En wat zo mooi was, toen ik wegging klapten ze allemaal in hun handjes.

Herman Schols, Maarssen

Breed lachend

Wat een goed artikel van Ana van Es over onze premier op bezoek bij een vluchtelingenkamp in Libanon die ten voeten uit wordt geportretteerd. Ik kan hier maar één woord voor bedenken: ontluisterend! Op alle foto's staat hij er breed lachend bij. Eén daarvan zegt alles. Rutte probeert met de bekende 'smile' een jongetje een hand te geven, die hem aankijkt op een manier van: waarom lach je eigenlijk?

E. van der Wal, Doorwerth

Niet goed bezig

Europa heeft zichzelf volledig ongeloofwaardig en chantabel gemaakt door de deal met Turkije over met name de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Opeens voldoet Turkije nu bijna aan alle eisen en zijn visa niet meer nodig volgens Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Commissie. Over de persvrijheid hebben wij het maar liever even niet.

Deze deal is bij voorbaat gedoemd te mislukken en komt zeker niet door alle parlementen van de 28 lidstaten. Evenmin door het Europese Parlement, dat is al wel duidelijk. Een nederlaagstrategie ligt voor de hand.

Nico van der Kolk, Hilversum

Nooit meer?

Wat een mooi artikel van generaal-majoor buiten dienst Harm de Jonge ('Kruip eens uit die slachtofferrrol Rutte, O&D, 4 mei). Al jaren worstel ik met de tekst die uitgesproken wordt op 4 mei: 'Door erbij stil te staan zal het ons nooit meer overkomen.'

De Jonge schrijft terecht dat dit een houding weergeeft die ons niet zal helpen. Een mooi inzicht geeft hij ook in het tekortschieten van onze overheid in dit opzicht. Stilstaan heeft zin als je de inzichten uit het verleden gebruikt om het nooit meer zover te laten komen.

En daar heeft iedereen een verantwoordelijkheid.

Margaret Verduin

Legaal ivoor

De foto van de voorbereidingen van een ivoorverbranding in Kenia (Uitgelicht, 4 mei) geeft een goed beeld van het olifantenprobleem in Afrika. Wat ik mij echter afvraag is: waarom wordt het ivoor verbrand? Waarom gebruik je dit ivoor niet om een legale, door de overheid gecontroleerde, ivoormarkt te creëren? Het mes snijdt dan aan twee kanten. Aan de ene kant wordt het stropen veel minder aantrekkelijk, omdat de prijzen door de legale markt gedrukt zullen worden.

Aan de andere kant krijgt de overheid de beschikking over financiële middelen waarmee de opsporing van stropers verbeterd kan worden. Daarnaast kan in de betrokken landen een ivoorverwerkende industrie worden opgezet waarvan de eigen inwoners kunnen profiteren.

Ik realiseer me dat de overheden dan wel in de verleiding kunnen komen om persoonlijk een graantje mee te pikken. Het moet echter toch mogelijk zijn om daar internationaal op toe te zien. Uiteindelijk zal het probleem niet geheel worden opgelost, maar er zal wel een evenwicht ontstaan waarbij veel minder olifanten gedood worden dan nu het geval is.

Het lijkt me interessant om van minister Ploumen te horen waarom Nederland dit idee niet zou willen promoten.

Uit een oogpunt van ontwikkelingssamenwerking lijkt het me immers best interessant.

C.J. Kapteijns, Boxmeer

Russische offers

Alle respect voor het werk van Nigel Hamilton ('Roosevelt verborg zijn kracht', Sir Edmund 4 mei) maar zijn studie is incompleet. Het grootste offer is gebracht door de Sovjet - Unie. Van de 50 miljoen doden uit de Tweede Wereldoorlog zijn er zo'n 20 miljoen (!) gevallen in het land van Stalin.

Van alle 100 Duitse soldaten die sneuvelden zijn er 92 gevallen in de strijd aan het Oostfront. Stalin was een massamoordenaar voor zijn eigen bevolking, daar kan geen twijfel over bestaan, maar hij doet de inzet van de Russen tekort als hij hun strijd tegen Hitler domweg negeert.

Bert Ten Holter, Prinsenbeek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden