'Waarom zijn jullie ons nog niet komen bevrijden?'

Met gevaar voor eigen leven verlaten burgers de belegerde stad Basra op zoek naar voedsel, water en medicijnen. Veel mensen keren ook weer terug, vaak zonder succes....

Volgens Jasim zijn z'n vrouw en zoontje van zeven dinsdag gewond geraakt bij Iraakse artilleriebeschietingen. 'Ik weet niet waarom ze ons dorp beschoten', zegt hij. 'Zo zijn ze nou eenmaal.' Zijn zoontje vertrekt geen spier als een Britse officier zijn hand verbindt. 'Die hand zal hij wel kwijtraken als er niets aan wordt gedaan', zegt de Brit. 'Maar op dit moment kunnen we er niet veel aan doen.'

Jasim laadt zijn vrouw en kind weer in de kruiwagen. 'Waarom zijn jullie ons nog niet komen bevrijden?' vraagt hij, voordat hij de brug weer oversteekt terug naar Basra.

Het voorval wordt opgetekend door een verslaggever van de Britse Daily Telegraph. Het is tekenend voor de onmacht van de Britse en Amerikaanse troepen om de bevolking van de tweede stad van Irak ook maar enige hulp te bieden.

Sinds donderdag komen groepjes burgers de stad uit om op zoek te gaan naar drinkwater, medicamenten en eten. Volgens de Britten worden de burgers beschoten door gewapende Saddam-aanhangers, die hen willen tegenhouden. Een officier van de 7de Pantserbrigade vertelt een Reuters-verslaggever dat Iraakse milities een stuk of duizend burgers die bij een brug stonden te wachten met mortiergranaten hebben bestookt. Doden zouden er niet zijn gevallen, maar een jonge vrouw is ernstig gewond. Een verslaggeefster van AFP meldt een soortgelijke beschieting bij de Al Zubair-brug over de Shatt al Arab.

Een timmerman die naar zijn familie in Umm Qasr wil, vertelt een verslaggever van het Saudische Arab News dat de Iraakse troepen in Basra positie kiezen in woonwijken en van daaruit op de Britten schieten. 'Aan de rand van Basra ligt een woningcomplex van een oliemaatschappij. Woensdagavond gingen de Iraakse troepen daar naar binnen en openden het vuur op coalitietroepen. Met als gevolg dat alle huizen zijn verwoest en alle 75 burgers die er woonden zijn omgekomen, ook de vrouwen en kinderen', aldus zijn verhaal.

Volgens minister van Informatie Saeed al Sahhaf zijn er sinds het begin van de oorlog 116 doden en 659 gewonden gevallen in Basra.

Niemand weet iets van de opstand die volgens Britse legerwoordvoerders dinsdag in Basra zou zijn uitgebroken tegen de gewapende milities van Saddam Hussein.

Het is maar een betrekkelijk klein stroompje mensen dat Basra verlaat. En veel mensen keren ook weer terug. Zo zitten donderdagmiddag enkele honderden Irakezen bij een Britse tank te wachten op toestemming om zich weer bij hun familie in de stad te voegen. Sommigen hadden gehoopt hulpgoederen van de Rode Halve Maan te kunnen bemachtigen, maar toen ze de havenstad Umm Qasr bereikten was daar niets te halen. De Britten hadden tijd nodig de haven te ontmijnen.

'Ik sta hier nu al drie dagen te wachten tot ik Basra weer in mag', zegt een man met een paar kratten al half bedorven tomaten tegen Arab News. 'We hebben geen elektriciteit en geen drinkwater, en de winkels zijn of platgebombardeerd of leeggeplunderd. Onze familie zit daar maar, ze hebben ons nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden