Waarom zijn de Statenverkiezingen zo belangrijk voor het CDA?

AMSTERDAM - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart gaan al lang niet meer alleen over een fietspad in Drenthe of de jeugdzorg in Noord-Holland. Meer dan ooit speelt bij deze verkiezingen een landelijke belang: dat van de Eerste Kamer. Vk.nl legt de belangen bloot. Vandaag: waarom deze verkiezingen zo belangrijk zijn voor het CDA.

CDA-lijsttrekker Elco Brinkman op campagne in Leiden. © anp Beeld
CDA-lijsttrekker Elco Brinkman op campagne in Leiden. © anp

Elco Brinkman, lijsttrekker voor het CDA in de Eerste Kamer, was 46 toen hij in 1994 de landelijke politiek niet geheel vrijwillig verliet. Zijn partij verloor twintig Kamerzetels - een 'historisch' verlies. De vraag die boven de campagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hangt: gaat Brinkman het redden? De partij is nu nog de grootste in de Eerste Kamer, met 21 zetels. Het antwoord: het wordt waarschijnlijk heel lastig.

Hoezo? Het CDA leverde de vicepremier, en een flinke ministersploeg: het regeert! Vooruitgang!
Ja, maar mogen we u dan even herinneren aan 2 oktober vorig jaar? Een Rijnhal in Arnhem vol CDA'ers, die uiteindelijk stemde vóór samenwerking met de PVV van Geert Wilders als gedoogpartner van een minderheidskabinet met de VVD. Maar een aanzienlijk deel stemde tegen. En de samenwerking met de PVV blijkt voor veel CDA'ers in de provincie moeilijk uit te leggen. CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan van Leiden, eerder in de Volkskrant: 'Die PVV-verbintenis is voor ons hier buitengewoon lastig. (...) Ik ben hier opeens wethouder linkse hobby's.'

Helemaal geen waardering dan voor wat het CDA al heeft bereikt?
In de peilingen niet, maar de peilingen laten we even voor wat ze zijn. Interessanter is dat Maxime Verhagen, boegbeeld van de partij, nadrukkelijk niet zijn vingers brandt aan de partijcampagne. Hetzelfde geldt voor Henk Bleker en andere bekende partijgezichten. De partij heeft geen voorzitter, de benoeming daarvan wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. De nieuwe fractieleider Sybrand van Haersma Buma lijkt de partij niet aan de praat te krijgen. En de PVV en VVD hebben een niet-aanvalsverdrag gesloten met de partij - dat is al veelzeggend. Opeens is het CDA de zwakste schakel van de gedoogconstructie, niemand in dit kabinet zou er belang bij hebben als de partij ineenstort.

Maar dat is wel de verwachting?
De vrees, zeker. Natuurlijk, een en ander zal volgende week pas moeten blijken. Maar dit zijn de ingrediënten: Een partij die - landelijk - niet goed lijkt te weten wat ze wil, welke kant het op moet. Een partij die in de provincie moeite heeft met uitleggen waarom de gedoogconstructie met de PVV een goed idee is.

En een partij die een lijsttrekker koos voor de Eerste Kamer die - sorry, meneer Brinkman - totaal niet voorbereid lijkt op hoe het debat anno 2011 gevoerd wordt, getuige de eerste lijsttrekkersdebatten waar hij niet goed uit de verf kwam. Brinkman presenteert zich als een man van de inhoud. Maar het is de vraag of hij daarmee stemmen gaat winnen.

Maxime Verhagen, op de nieuwjaarsreceptie van het CDA in januari. © anp Beeld
Maxime Verhagen, op de nieuwjaarsreceptie van het CDA in januari. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden