Waarom zijn de Statenverkiezingen zo belangrijk voor GroenLinks?

AMSTERDAM/DEN HAAG - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart gaan al lang niet meer alleen over een busbaan in Overijssel of de jeugdzorg in Zeeland. Meer dan ooit geldt bij deze verkiezingen een landelijke component. Vk.nl legt de belangen bloot. Vandaag: waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Jolande Sap en haar GroenLinks?

Beeld anp

Het leek wel een sprookje: de soepele machtsoverdracht binnen GroenLinks. Toen Femke Halsema in december aankondigde ermee te stoppen, was intern al bedisseld dat Jolande Sap haar op zou volgen.

De fractie was unaniem, de eerste kritieken lovend. Volkskrant-columnist Bert Wagendorp zag bij Sap veel meer energie dan bij PvdA-leider Job Cohen. De peilingen bleven winst voorspellen: dat ging zeker goed komen met Sap en de partij. Want hoewel Sap bij het grote publiek nog wat onbekend was, gold ze als één van de architecten van GroenLinks en werd ze al eens verkozen tot politiek talent van het jaar 2009. Een droomstart dus.

Operatie Kunduz
Hoe zes letters roet in de wittebroodsweken kunnen gooien. Kunduz. De internationale gemeenschap deed een klemmend beroep op Nederland om 'haar steentje bij te dragen' in Afghanistan. Het werd de inmiddels beroemde en beruchte politiemissie naar Kunduz. GroenLinks stemde, na 'Rutte met zijn rug tegen de muur te hebben gezet', bijna voltallig voor. Alleen Ineke van Gent bleef tegen.

Wie ook tegen bleef was het electoraat. Uit peilingen blijkt dat zo'n tachtig procent van de GroenLinks-stemmers die missie niet ziet zitten. Dat zou zo maar zijn effect kunnen hebben op de Statenverkiezingen. Terwijl GroenLinks de laatste jaren consequent op winst stond in de peilingen en er gewonnen werd er in de afgelopen Tweede Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen, voorspellen de peilingen nu een licht verlies.

Drang om te regeren
Dat is niet zo fijn. Helemaal, omdat GroenLinks nu eindelijk eens wil meedoen om de knikkers. Paars-plus mag dan mislukt zijn. Gebleven is de drang om mee te regeren. Daarvoor is een goede uitslag aanstaande woensdag om meerdere redenen belangrijk. Weet de oppositie de meerderheid te behouden in de Eerste Kamer dan kunnen ze het Rutte en de zijnen nog knap moeilijk maken en ieder geval zorgen voor 'bijsturing' op sommige punten.

Daar heeft de lijsttrekker voor de Senaat namens GroenLinks, Tof Thissen, zin in. In een interview met de Volkskrant vertelde hij over hoe hij het minderheidskabinet tegemoet wil treden. 'We zijn toch geen onnozele gerritjes? In de senaat is geen enkele fractie gebonden aan het regeerakkoord. GroenLinks treedt dit kabinet met open vizier tegemoet, ook in de Eerste Kamer. We zijn niet op voorhand tegen alles. Elk voorstel beoordelen we op zijn merites: op uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid, of het iets toevoegt.' Het wordt dus spannend aanstaande woensdag voor Thissen.

Maar ook Jolande Sap zal de uren tot de stembussen sluiten zenuwachtig aftellen. Hoewel haar naam niet op de stembiljetten prijkt, zijn dit haar eerste verkiezingen als boegbeeld. Als de kiezers GroenLinks afstraffen zal dit voor een belangrijk deel komen door 'operatie Kunduz'. Een goede uitslag zal betekenen dat de GroenLinks-achterban Jolande Sap vergeeft. Dan blijft het regeringspluche binnen handbereik. Aan Sap en de haren nu de taak te zorgen dat peilingen 'slechts momentopnamen' zijn.

Lijsttrekker Tof Thissen gaat de senaatsfractie van GroenLinks leiden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden