Waarom zijn de Statenverkiezingen zo belangrijk voor de VVD?

AMSTERDAM/DEN HAAG - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart gaan al lang niet meer alleen over een busbaan in Overijssel of de jeugdzorg in Zeeland. Meer dan ooit geldt bij deze verkiezingen een landelijke component. Vk.nl legt de belangen bloot. Vandaag: waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Mark Rutte en de VVD.

Libelle-lezeressen vragen premier Mark Rutte het hemd van het lijf tijdens het eerste Libelle Nieuwscafe in cafe Dudok in Den Haag.Beeld anp

Alsof ie nooit anders heeft gedaan, zo staat minister-president Mark Rutte in vak K van de Tweede Kamer. Eén hand in de zak, de ander roerend in een kopje thee. Soepel formulerend, duidelijk pratend. Alle partijen in de Kamer, de oppositie incluis, zijn vol lof over zijn optredens. Opgelucht ook; eindelijk weer een premier die gewoon antwoorden op vragen geeft.

Het is makkelijk wennen aan iets dat natuurlijk lijkt, dus is het ook makkelijk te vergeten dat Rutte pas sinds oktober in functie is. En nog makkelijker te vergeten wellicht: dat hij de eerste liberale premier is in bijna honderd jaar.

Veel op het spel
Er staat voor Rutte en de VVD dan ook veel op het spel, zegt Raoul du Pré, chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

'Rutte is de premier van een minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV. Dat betekent dat het draagvlak in de maatschappij voor dit kabinet gering is. Er is hem veel aan gelegen dat draagvlak te vergroten. Dat is goed voor de beeldvorming van dit kabinet.'

Test
Het is dan ook niet voor niets dat Rutte deze verkiezingen een test heeft genoemd voor het kabinet. De Statenverkiezingen vinden wel vaker plaats vlak na het aantreden van een nieuwe regeringsploeg, maar niet vaak heeft een kabinet een zo duidelijk profiel als het Kabinet-Rutte. Een positieve uitslag geldt daarom des te meer als een steun in de rug om de ingeslagen weg te vervolgen.

Deze verkiezingen komen nog iets te vroeg voor Rutte om 'de premierbonus' - de politieke wetmatigheid dat de partij die de premier levert het goed doet in de verkiezingen - te gelde te kunnen maken, denkt Du Pré. 'Die verdien je pas in de loop der jaren, als de mensen zien dat je hard werkt en een vriendelijke man bent. Maar de VVD doet het niet slecht; ze zijn nog steeds de grootste in de peilingen en we moeten niet vergeten hoe bijzonder dat is voor de VVD.'

Politieke praktijk
Maar niet alleen voor de beeldvorming is een overwinning belangrijk voor de VVD. Het is de vooral de politieke praktijk die een zege wenselijk maakt. Zonder meerderheid in de Eerste Kamer wordt regeren heel lastig voor Rutte en zijn ploeg. De Eerste Kamer zal het kabinet niet snel naar huis sturen, denkt Du Pré, maar: 'Er komen omstreden wetten aan. Als die door de Eerste Kamer worden verworpen, dan zal dat het succes van dit kabinet ondermijnen'.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden