Waarom zijn de Statenverkiezingen zo belangrijk voor de PVV?

AMSTERDAM - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart gaan al lang niet meer alleen over een busbaan in Overijssel of de jeugdzorg in Zeeland. Meer dan ooit spelen bij deze verkiezingen landelijke belangen. Vk.nl legt die belangen bloot. Vandaag: waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Geert Wilders en zijn PVV?

Geert Wilders presenteert zijn kandidaten in Friesland.Beeld anp

De mooiste foto uit deze verkiezingscampagne werd vorige week maandag gemaakt; Geert Wilders die een kat vasthoudt. Of beter: een glunderende Geert Wilders die een intens tevreden kat vasthoudt. Zelfs Jan Mulder, toch niet de grootste PVV-aanhanger, liet zich bij De Wereld Draai Door lyrisch uit. Geert Wilders bleek ook een mens met gevoelens en emoties.

En dat bleek ook bij KoffieMax waar Wilders vertelde over zijn moeder, en toen Wilders een naar hem vernoemde tulp doopte. Kortom: een topcampagne voor de PVV.

Deze statenverkiezingen zullen voor de PVV dan ook 'een enorme boost' betekenen, zegt Remco Meijer, politiek verslaggever van de Volkskrant.

'De PVV groeit maar door. De partij heeft nu vier fracties; in de Tweede Kamer, in het Europees Parlement, en in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. Daar komen nu in één klap dertien fracties bij; twaalf Provinciale Statenfracties en een in de Eerste Kamer.'

Peilingen
Bovendien liegen de peilingen er niet om. Dit wordt de vijfde (reuze-)overwinning voor de partij van Wilders op rij. Ga maar na: van 1 naar 9 naar 24 zetels in de Tweede Kamer. Van 0 naar 5 zetels in het Europarlement. Twee grote overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen; in Almere werd de partij vanuit het niets de grootste fractie.

'De PVV wordt nu waarschijnlijk de tweede partij van Nederland. Het frame staat, er is nog maar één stap over: in meer gemeenteraden een plaats veroveren', zegt Meijer.

Er kleven voor Wilders wel twee risico's aan dit succes. Ten eerste: het wordt voor de partijleider veel moeilijker overal de controle over te houden. De partij krijgt er in een klap tientallen volksvertegenwoordigers bij; de kans dat er eentje uit de school klapt of op eigen houtje onwelgevallige uitspraken gaat doen, wordt daarmee navenant groter. 'Dat controle verlies is de prijs die Wilders betaalt om de een na grootste partij van Nederland te kunnen zijn', aldus Meijer.

Samenwerking
Ten tweede: het is nog maar de vraag in hoeverre de andere partijen met de PVV willen samenwerken in de provincies. Dat de PvdA niet met de partij wil samenwerken, is algemeen bekend. Dat sommige CDA'ers moeite hebben met een innige band met de PVV: geen nieuws. Maar nu beginnen ook prominente VVD'ers uit de provincie zich uit te spreken tegen samenwerking met de partij van Wilders. Dat brengt een risico met zich mee. Zullen de kiezers accepteren dat de partij wel wint, maar geen plaatsneemt in het provinciaal bestuur?

De huivering van de andere partijen om op provinciaal niveau samen te werken met de PVV, lijkt voort te komen uit het profijt dat de partij haalt uit de gedoogconstructie op landelijk niveau. Er gebeurt nu waar Ab Klink al bang voor was, en wat ook in Scandinavië in soortgelijke situaties gebeurde: de partij die gedoogsteun verleent, wordt er alleen maar sterker van.

De PVV wil die constante bij de verkiezingen van aanstaande woensdag maar wat graag bewijzen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden