Waarom zijn de Statenverkiezingen zo belangrijk voor de PvdA?

AMSTERDAM/DEN HAAG - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van 2 maart gaan al lang niet meer alleen over een busbaan in Overijssel of de jeugdzorg in Zeeland. Meer dan ooit geldt bij deze verkiezingen een landelijke component. Vk.nl legt de belangen bloot. Vandaag: waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Job Cohen en de PvdA?

PvdA-leider Job Cohen eerder deze maand tijdens de viering van het 65-jarig jubileum van de partij. Naast hem Rie Hogewoning, partijlid sinds de oprichting van de partij.Beeld anp

'Wij gaan het het kabinet heel moeilijk maken', kondigde PvdA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen Marleen Barth een paar weken terug aan tijdens een televisiedebat. De harde toon van de partij is goed verklaarbaar. Het was deze partij die het vorige kabinet liet vallen naar aanleiding van de missie in Uruzgan. Een poging om met de andere linkse partijen en D66 een kabinet te vormen, strandde.

En nu heeft Nederland te maken met een rechts kabinet dat stevig bezuinigt, en komt er van de plannen van de sociaal-democraten niets meer terecht. Ondertussen kregen de PvdA en fractievoorzitter Job Cohen steeds meer kritiek te verstouwen.

Herkansing
De PvdA ziet de Provinciale Statenverkiezingen dan ook als een herkansing. Want wanneer na de Statenverkiezingen blijkt dat het kabinet geen meerderheid behaalt in de Eerste Kamer, kan de oppositie het het kabinet-Rutte knap moeilijk maken. De PvdA heeft hierbij de afgelopen maanden het voortouw genomen, door te proberen een hechte linkse coalitie te smeden. Die is vooralsnog niet van de grond gekomen.

Toch heeft de oppositie de wind in de rug. Dat komt vooral doordat de rechtse kiezers bij provinciale verkiezingen minder geneigd zijn om te gaan stemmen dan de linkse kiezers. Verschillende peilingen geven dan ook aan dat er een gerede kans is dat het kabinet inderdaad de meerderheid in de Eerste Kamer zal verliezen. Nipt. Het zal erom spannen.

De vorming van een links front mag dan niet gelukt zijn, de PvdA is wel een lijstverbinding aangegaan met GroenLinks. Dat betekekent dat de partijen weliswaar los van elkaar de verkiezingen ingaan, maar wel als één partij worden gezien bij de verdeling van restzetels.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is de kans dat zij ook daadwerkelijk een restzetel krijgen, daardoor groter. De coalitie is hier in het nadeel, omdat zij geen lijstverbinding zijn aangegaan. De 1 of 2 zetels die dit de PvdA mogelijk oplevert, zouden net het verschil kunnen maken.

Solidariteit
Linksom of rechtsom, het verschil lijkt op 2 maart erg klein te worden. En dus moet de PvdA tijdens de campagne de hort op om een tegengeluid te laten horen. Tegenover de bezuinigingen van het kabinet schermt de PvdA met het belang van solidariteit. Zo kwam de partij vandaag met een actieplan om de uitbuiting van vooral Pools, Bulgaars en Roemeens personeel te stoppen. Werknemers die onderbetalen, moeten een fors hogere boete van 80.000 euro krijgen, vindt de partij.

Volgens lijsttrekker Barth is solidariteit uiteindelijk ook wat de PVV kiezer wil. 'Laat zien dat je er voor de mensen bent. Dat is volgens mij het signaal dat de kiezers van Wilders afgeven,' zei ze onlangs in een interview met de Volkskrant. 'Het is geen boosheid, maar de bijna wanhopige kreet: Laat ons niet in de steek. Bekommer je om ons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden