Waarom wordt zorgpremie plots zoveel duurder?

Jaren achtereen verraste zorgverzekeraar DSW door een premie aan te kondigen die lager was dan minister Schippers van Volksgezondheid had verwacht. Gisteren verraste DSW opnieuw, maar dit keer met een premieverhoging die veel hoger ligt dan Schippers' rekensom.

Gerard Reijn
Een klant zit in een winkel van Specsavers in de ruimte waar de ogen worden gemeten. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Een klant zit in een winkel van Specsavers in de ruimte waar de ogen worden gemeten.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

De premie voor de basisverzekering van DSW gaat met 9,50 euro per maand omhoog, een prijsstijging van bijna 10 procent. Minister Schippers had in haar begroting, net vorige week uitgebracht op Prinsjesdag, voorgerekend dat de premieverhoging slechts 3,50 euro per maand zou bedragen.

Volgens DSW zijn er twee belangrijke redenen voor de premieverhoging. Sinds 2015 wordt de wijkverpleging door de zorgverzekeraars betaald, uit het basispakket. Tot dan werd de wijkverpleging betaald uit de AWBZ. Tegelijkertijd met die overheveling besloot het kabinet ook de rijksbijdrage voor de kosten van de wijkverpleging in vijf jaar af te bouwen. Daarnaast worden er steeds meer peperdure geneesmiddelen gebruikt, meestal nieuwe middelen met nieuwe beloftes die vaak tienduizenden euro's per patiënt per jaar kosten.

Eigen zak

Maar er is nog een andere reden dat DSW nu met zo'n hoge rekening komt. De afgelopen jaren hebben alle zorgverzekeraars de premies laag gehouden door flink in te teren op hun eigen vermogen. DSW teerde vorig jaar 145 euro per verzekerde in op zijn reserves, oftewel: betaalde 145 euro uit eigen zak. Zelfs dit jaar zal DSW nog altijd interen op zijn reserves, maar slechts met 94 euro per verzekerde. Alleen al dit verschil verklaart 4,50 euro per maand aan premiestijging.

Vorig jaar waarschuwden de verzekeraars al dat het einde van die prachtige tijd aanstaande was. Financieel directeur Frank Janssen van Menzis voorspelde premieverhogingen tot 20 procent. Zij het dat hij die pas volgend jaar verwachtte.

Koopkrachtplaatje

DSW is al elf jaar de eerste verzekeraar die de premie van zijn basispakket bekendmaakt, en al die jaren bleek DSW een goede voorspeller van het gedrag van de andere verzekeraars. Minister Schippers wilde echter niet reageren op de onverwacht sterke premiestijging, en zegt de premies van de andere verzekeraars af te wachten.

Mocht de premiestijging van DSW maatgevend zijn, dan komt het koopkrachtplaatje van het kabinet meteen al aan flarden geschoten. Een huishouden van drie personen is meteen al 18 euro per maand meer kwijt aan verzekeringspremie dan het kabinet begrootte.

Het Nibud, de instelling die het besteedbaar inkomen van huishoudens doorrekent, kwam op basis van de begroting uit op bescheiden koopkrachtstijgingen voor de meeste mensen. Zo rekent het Nibud op een koopkrachtstijging van 13 euro per maand voor een alleenstaande in de bijstand. En een stijging van 14 euro per maand voor een paar met twee kleine kinderen, met een inkomen tot 30 duizend euro. De koopkrachtstijging van de bijstandgerechtigde die verzekerd is bij DSW halveert hiermee in één klap. En de koopkrachtstijging van het gezinnetje met twee kinderen slaat om in een daling met 10 euro per maand. Maar het Nibud wijst erop dat er de komende maanden nog veel kan veranderen, zodat het 'echte' beeld pas in januari te maken is.

Lees ook: Premie zorgverzekeraar DSW stijgt met bijna 10 procent

De basisverzekering gaat bij DSW van 98,75 euro naar 108 euro per maand, een stijging van liefst 9,4 procent. Minister Schippers zei vorige week nog dat zij een verhoging van 3,5 procent verwachtte. De verzekeraar maakte het nieuws vanmorgen bekend.

De Patiëntenfederatie is boos over de onverwachte premiestijging. De federatie roept andere verzekeraars op 'voor één keer' DSW niet te volgen in zijn premiebeleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden