Waarom wordt Diane-35 niet in Nederland verboden?

De omstreden Diane-35-pil mag binnenkort niet meer aan nieuwe patiënten worden voorgeschreven. Een verbod komt er nog niet, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen moet eerst het Europees onderzoek afwachten. Hoe gevaarlijk is Diane-35 en waarom is de pil in Frankrijk wel verboden?

Beeld afp

In Nederland gebruiken ongeveer twee miljoen vrouwen de anticonceptiepil, 160.000 daarvan gebruiken de Diane-35. Deze pil wordt voorgeschreven voor de behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. De pil mag niet worden voorgeschreven als anticonceptiemiddel, maar door de hoge dosering hormonen kan een zwangerschap worden voorkomen.

Bert Leufkens, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, denkt wel dat Diane-35 als anticonceptiemiddel wordt gebruikt. 'Die 160.000 gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet.'

Trombose
Frankrijk besloot eind januari de Diane-35 uit de schappen te halen. In de afgelopen 25 jaar kregen 125 Franse gebruiksters trombose, vier daarvan overleden. Diane-35 wordt daar ook als anticonceptiemiddel gebruikt.

Diane-35 wordt in Nederland echter niet direct verboden. Voor zover bekend lopen vrouwen die de pil al een tijd gebruiken geen verhoogd risico. 'Vandaar dat we aan een aanbeveling werken die er wel op zal neerkomen dat we huisartsen afraden dit medicijn aan nieuwe patiënten te geven. Totdat we meer weten van dat Europees onderzoek', aldus Leufkens vandaag in Trouw.

Professor klinische epidemiologie Frits Rosendaal vindt dat voorstel onbegrijpelijk. Hij doet bij het Leids Universitair Medisch Centrum al jaren onderzoek naar trombose. 'We weten dat het risico verhoogd blijft, dus waarom zou niet iedere gebruikster het stripje opmaken en een nieuwe pil bij de huisarts vragen?'

Rosendaal liet eerder in de Volkskrant al weten het onacceptabel te vinden dat Diane-35 en soortgelijke pillen nog op de markt zijn. 'Al in 1995 toonden wij aan dat bij die derdegeneratiepillen het risico op bloedstollingen twee keer zo hoog is als bij de tweedegeneratiepillen.'

Alternatieven
Zijn andere anticonceptiepillen dan wel veilig? Iedere anticonceptiepil geeft een verhoogde kans op trombose. Daar worden vrouwen van te voren over voorgelicht en dan moeten zij dat risico afwegen tegenover het niet zwanger worden.

De kans op trombose is bij andere pillen erg klein - ongeveer 1 op de 10.000. Maar bij Diane-35 en andere derde- en vierdegeneratiepillen (zoals Mercilon en Yasmin) is die kans nog hoger. 'Waarom zou je een pil slikken die het risico nog eens verhoogt, terwijl een beter alternatief voorhanden is?', aldus Rosendaal.

Bayer, de producent van Diane-35, erkent vandaag in de Volkskrant dat trombose een bijwerking van de pil kan zijn, maar geeft daarbij ook aan dat dit bij alle hormoonpillen het geval is. 'Ik zou Diane-35 zonder schroom aan mijn dochter voorschrijven', zegt plaatsvervangend medisch directeur Egbert Klaassen.

Het Europees Medicijn Agentschap onderzoekt de risico's van Diane-35. De resultaten van het onderzoek worden in mei verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden