Waarom worden sportvrouwen onderbetaald?

Mannen hoeven in de sport minder te presteren om meer te verdienen dan vrouwen. Nergens is het verschil zo groot.

PETER DE WAARD

De strafcorners van Maartje Paumen lijken voor de argeloze kijker even vernietigend als die van Taeke Taekema. De televisie-aandacht is in deze teamsport redelijk eerlijk verdeeld. En vrouwelijke hockeyers dragen al een rok, zodat het ook met het sexappeal wel goed zit. Maar toch kunnen hockeysters in de verdiensten niet tippen aan hockeyers. Terwijl de hoogste salarissen bij de mannen in de hockeycompetitie rond de ton liggen, verdienen de beste vrouwelijke hockeyers hoogstens 50.000 euro.

In geen enkele bedrijfstak zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zo groot als in de sport. In de top-100 van best verdienende Nederlandse sporters over 2010 staat één vrouw: de amazone Anky van Grunsven. Volgens het blad NuSport verdiende zij vorig jaar 800.000 euro, wat meer te maken had met haar handel in paarden dan met haar sportprestaties.

In Nederland verdienen vrouwen 81 procent van wat mannen verdienen. Een deel kan worden verklaard doordat vrouwen minder werken, maar zo'n 6 of 7 procent van dat verschil is niet uit te leggen. In de sport zijn de onverklaarbare verschillen veel groter.

De winnares van het Deloitte Ladies Golf Open in Vlaardingen ontving onlangs een cheque van 37.500 euro. De winnaar van het KLM Open in Hilversum - het Open Toernooi voor mannelijke golfspelers - zal in september 300.000 euro op zijn bankrekening krijgen bijgeschreven. De winnaar van de Tour de France zal 450.000 euro opstrijken. De Tour de France voor vrouwen wordt dit jaar niet verreden, maar de roze-truidraagster van de GiroDonne in Italië zal met een grijpstuiver worden afgescheept. De winnaar van het tennistoernooi in Rosmalen kreeg 68.850 euro, de winnares 37.000.

In de top-50 van meest verdienende sporters in 2010 die door het blad Forbes werd gepubliceerd, staat golfer Tiger Woods met 70 miljoen dollar bovenaan, gevolgd door twee Amerikaanse basketballers en tennisser Roger Federer. De enige vrouw op de Forbes-lijst is tennisster Maria Sjarapova.

Het vrouwen-WK in Duitsland trekt volle stadions. 's Werelds best betaalde voetbalster, de Braziliaanse Marta, de vrouwelijke Pelé, krijgt 250.000 euro per jaar betaald in de Amerikaanse competitie. In de Engelse competitie krijgen mannelijke sterren dat per week.

In Nederland strijken de mannen 80 procent van alle sportinkomsten op. Als zou worden betaald naar prestaties zouden vrouwen 80 procent moeten verdienen. Tijdens de laatste Olympische Spelen wonnen de vrouwen met onder meer Anky van Grunsven, Marianne Vos, Deborah Gravensteijn, de waterpolosters, zwemsters en hockeysters ten slotte viervijfde van de medailles.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden