Waarom waren de Groningers in Pauw en Jinek zó boos?

Boos, bozer, boost. Groningers in het programma Pauw en Jinek demonstreerden maandagavond de overtreffende trap van ongenoegen in hun verwijten richting Mark Rutte. Hoe zat het ook alweer? Is de emotionele noodkreet uit het noorden terecht? Hier kunt u de belangrijkste artikelen die we schreven over de perikelen rond de gaswinning in Groningen teruglezen.

Hoogstens zou het servies een keertje rammelen

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert in zijn rapport over de gaswinning in Groningen dat op de veiligheid nooit erg is gelet. Hoe het gevaar van aardschokken lang werd ontkend en, toen dat echt niet meer kon, gebagatelliseerd. (+)

Hoe toeschietelijk lijsttrekkers ook zijn, het Gronings vertrouwen is weg

Politici - in Groningen hebben ze er weinig vertrouwen meer in. Dat ondervond ook Jesse Klaver (GroenLinks), toen hij zich begin februari met enkele collega's voor aanvang van het lijsttrekkersdebat in het Provinciehuis buiten mengde onder demonstranten. 'Ik word net zo behandeld als Halbe Zijlstra van de VVD. De politiek is voor de mensen hier één pot nat.'

Deze Groningse burgers nemen heft in eigen handen

Tienduizenden Groningse huizen zouden aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden. Maar voorlopig staat de teller op 150. De opgave is onderschat en de risico's kleiner gedacht, zeggen instanties. Groningers zijn er niet gerust op. 'Een klap van 5 op de schaal van Richter dreigt nog steeds.' (+)

'Ik ben dag en nacht bezig met de aardbevingen'

NAM-directeur Gerald Schotman (53) geldt als de meest gehate man van Groningen. Dat probeert hij met keukentafelgesprekken te veranderen. 'We willen opener zijn.' (+)

Hoe bereken je de schade van een aardbeving?

Door de aardbevingen daalt de waarde van honderdduizend Groningse huizen. De NAM moet compensatie betalen. Maar hoe en op welk moment bereken je die schade? (+)

NAM aansprakelijk gesteld voor psychisch leed na beving: 'Dit is een doorbraak'

'Dit is een grote stap in de goede richting', zegt Lambertus Janssens, een van de gedupeerden. 'Eindelijk erkenning voor alle ellende', reageert Martien Ettema uit Loppersum. 'Hele gezinnen zijn kapotgemaakt. Nu moet NAM over de brug komen.' De NAM zegt de uitspraak van de rechter eerst goed te willen besuderen.

Verontruste Groningers lopen mee in een fakkeloptocht door het centrum van de stad om hun stem te laten horen tegen de gaswinning in de provincie door de NAM. Beeld anp

Wat hebben partijen voor Groningen in petto?

De meeste gevestigde partijen wijden in hun verkiezingsprogramma een paragraaf aan de gaswinningsproblematiek. Alleen de PVV en 50PLUS maken er geen woord aan vuil.

De gaskraan
De komende vijf jaar mag de NAM 24 miljard kuub gas per jaar uit de Groningse bodem halen. SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen terug naar 12 miljard kuub, een plafond dat ooit door het Staatstoezicht op de Mijnen als veilig werd bestempeld. GroenLinks draaide bij: de 21 miljard kuub uit het verkiezingsprogramma werd 12. Andere partijen zijn minder concreet, zoals PvdA ('zo snel mogelijk zo ver mogelijk terug') enD66: 'Groningen moeten mensen even veilig kunnen wonen als in de rest van Nederland.'

Schadeherstel
Schade als gevolg van gaswinning in Groningen moet worden gecompenseerd, vinden VVD en CDA. Maar dat is al een wettelijke plicht. Wat Groningers steekt, is dat schade wordt afgehandeld door het Centrum Veilig Wonen in opdracht van de NAM. De schade-veroorzaker bepaalt, is de klacht. PvdA, SP, D66 en ChristenUniewillen de verantwoordelijkheid voor schade-afhandeling weghalen bij de NAM en onder publieke verantwoordelijkheid brengen.

Compensatie
De PvdA wil een derde van de gasbaten in een investeringsfonds stoppen voor de noordelijke economie en duurzame energie. Ook het CDA wil Groningen 'royaler laten delen' in de gasbaten.ChristenUnie pleit voor een opkoopregeling voor mensen die vastzitten in een onverkoopbaar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.