Waarom versnipperde zij de brief van een klokkenluider?

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenbrug stapt op als kamervoorzitter. Ze lag onder vuur door de vernietiging van een aan haar gerichte brief van een klokkenluider waaruit blijkt dat de Kamer verkeerd is ingelicht over de beruchte schikking met drugscrimineel Cees H.. Waarom werd die brief versnipperd?

Frank Hendrickx
Kamervoorzitter Van Miltenburg. Beeld anp
Kamervoorzitter Van Miltenburg.Beeld anp

Van Miltenburg zei 'graag bereid' te zijn om haar handelen toe te lichten. De Kamervoorzitter is daarmee de eerste VVD'er die aan de tand gevoeld gaat worden. Dat zal gebeuren voor het grote debat met premier Mark Rutte volgende week.

In het onderzoeksrapport van de commissie Oosting staat de brief afgedrukt die op 10 november aan Van Miltenburg zou zijn gestuurd. Een anonieme klokkenluider werkzaam bij het OM geeft daarin tal van details over de Teevendeal. Van Miltenburg zegt de brief destijds nooit gezien te hebben. Anonieme brieven werden standaard vernietigd door haar staf. Het is bovendien niet meer aan te tonen dat de brief ooit is aangekomen op het Binnenhof.

In juni kreeg de Kamervoorzitter de brief wel in handen. Nieuwsuur-journalist Bas Haan geeft haar dan een kopie van het origineel. Die brief gaat uiteindelijk door de shredder, hoewel de onderzoekscommissie Oosting toen al aan het werk was. 'Het had voor de hand gelegen dat ze ons had geïnformeerd,' zei Oosting gisteren. 'Dat is niet gebeurd... Meer dan onhandig.'

Van Miltenburg beweert dat ze de brief vernietigde op aandringen van Haan. De journalist van Nieuwsuur ontkende dat gisteren. Van Miltenburgs positie is kwetsbaar. Er leeft in de Kamer al langer onvrede over haar functioneren.

Het 431 pagina's dikke eindrapport van de commissie-Oosting biedt weinig ontsnappingsruimte. Coalitiepartner PvdA wil dat de premier berouw toont. Hij bleef tot het bittere einde achter Opstelten en Teevens staan.

Edith Schippers

Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft voor het eerst gereageerd op het rapport van de commissie Oosting. Zij opperde eerder dit jaar dat de onthullingen over de Teevendeal onderdeel waren van een complot tegen de VVD. Schippers noemt het 'goed nieuws voor Nederland' dat de commissie geen enkele aanwijzing heeft gevonden voor zo'n complot. Schippers vindt nog steeds dat ze destijds 'een legitieme vraag' opwierp.

Reconstructie van de Teevendeal

De onderste steen zou hij boven halen, zo beloofde oud-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Een belofte die hij niet waarmaakte. Heeft Den Haag de boel weggemoffeld?

Uiteindelijk kreeg de Staat 750 duizend euro van Cees H. Aanvankelijk had ze 500 miljoen gulden geëist. Waarom gaf Fred Teeven Cees H. zijn miljoenen terug?




Tweede Kamerlid Fred Teeven geeft een reactie op het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal. Beeld Freek van den Bergh
Tweede Kamerlid Fred Teeven geeft een reactie op het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal.Beeld Freek van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden