Waarom thuiswerken niet goed is voor je relatie

Geen files of verloren momenten op de trein, geen uur vroeger opstaan om de juiste kleren te kiezen en je haar in de plooi te krijgen. Het lijkt een ideale job, maar dat is het helaas niet. Volgens recent onderzoek is thuis werken zelfs vermoeiender dan werken op kantoor.

Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Thuiswerkers hebben het namelijk moeilijk om te ontsnappen aan de spanningen in hun gezin. Zo stelden Amerikaanse onderzoekers vast dat meer tijd thuis doorbrengen ervoor zorgt dat er meer huiselijke ruzies zijn.

En hoewel je zou denken dat thuis werken rust brengt bij een gestresseerde werknemer, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Mensen die stress ervaren bij het werken op kantoor, hebben meer stress als ze thuis werken.

Onderzoek
Professor Tim Golden van de Rensselaer Polytechnic Institute in New York ondervroeg voor zijn studie meer dan 300 werknemers van een groot computerbedrijf. Bij hen werd gepeild naar het aantal familieruzies en de balans tussen werk en familieleven.

Maar liefst vier op de vijf werknemers zeiden gefrustreerd te zijn omdat ze niet in staat waren de ideale balans te vinden. Bovendien gaven ze aan dat werken thuis de toestand alleen maar verergerde.

Batterijen
'Hoe meer je werk- en familieleven met elkaar botsen, hoe meer uitgeput je raakt', zei het rapport. 'En werknemers die al veel conflicten hebben, raken alleen maar meer uitgeput door thuis te werken'.

Nochtans wordt thuiswerken gezien als de ideale oplossing om familieproblemen op te lossen, omdat je meer tijd met elkaar kunt spenderen. 'Blijkbaar zorgt werken op kantoor ervoor dat je je batterijen kunt opladen', besloten de onderzoekers.

Voordeel
Toch kunnen bepaalde werknemers wel profiteren van thuiswerk. 'Werknemers die niet gefrustreerd zijn over de balans tussen hun werk en familieleven, doen er goed aan om af en toe thuis te werken. Zij kunnen hun levenskwaliteit sterk verbeteren en de vermoeidheid verminderen', aldus de wetenschappers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden