Analyse

Waarom spelen Nederlanders opnieuw een bijrol in de Tour?

Drie jaar geleden kopte de Volkskrant boven een verhaal over Robert Gesink: 'We hebben er weer een'. Dat hadden we niet moeten doen. Het verhaal ging over de marge waarin Nederland verkeerde: we konden niet meer tijdrijden en niet meer klimmen. En als we het een al een beetje beheersten, dan toch zeker het andere niet. Ronderenners kwamen uit de meest onbeduidende wielerlanden, behalve uit Nederland.

Marije Randewijk
Rabobank-renner Bauke Mollema na zijn val in de zesde etappe. Beeld epa
Rabobank-renner Bauke Mollema na zijn val in de zesde etappe.Beeld epa

En daar ging in 2009 dus verandering in komen, dankzij Robert Gesink: hij was er weer een.

Wat er in die tijd is veranderd? Weinig.

De Tour is een Nederlandse obsessie geworden. Zondag waren de landgenoten in koers blij en tevreden dat ze strijdlust hadden getoond in de achtste etappe. Of daar in de beschouwingen de nadruk op kon worden gelegd. Dat ze schrikbarend tekortkwamen in de finale, had volgens de betrokkenen z'n redenen. Valpartijen, ziekte, last van de knieën: daar kwam het zo'n beetje op neer.

Begrijpelijk, maar in de Tour kun je niet vallen, ziek zijn of last van je knieën hebben. Als je het hele seizoen afstemt op de grootste wielerwedstrijd al helemaal niet. Dan word je daarop afgerekend, of dat nu eerlijk is of niet.

Er wordt al jaren gesproken over de gouden wielergeneratie die in aantocht is. Rabobank startte deze Tour met drie kopmannen die alledrie de ambitie hadden in de top-10 te eindigen. Bij Vacansoleil zeiden ze het niet hardop, maar dachten ze ook dat Wout Poels recht had op een plekje tussen de elite.

Rob Ruijgh voor aanvang van de 7e etappe van de Ronde van Frankrijk. Beeld anp
Rob Ruijgh voor aanvang van de 7e etappe van de Ronde van Frankrijk.Beeld anp
Robert Gesink in de etappe op weg naar La Planche des Belles Filles. Beeld getty
Robert Gesink in de etappe op weg naar La Planche des Belles Filles.Beeld getty

Het klonk stoer, maar wie een diepgravende analyse maakte, vroeg zich een ding af: op basis waarvan waren de verwachtingen eigenlijk zo hoog opgeschroefd? Op basis van die ene vierde plaats in de Ronde van Spanje (Bauke Mollema, 2011) en die achtste in Italië (Steven Kruijswijk, 2011)?

Poels haalt nu al twee achtereenvolgende jaren de tweede week van de Tour niet. Hij werd vorig jaar zeventiende in de Ronde van Spanje.

Gesink haalde in 2010 voor het laatst de top-10 in een grote ronde. In de Tour werd hij dat jaar vijfde. Maar het was niet voor niets dat hij mocht uitblinken in de schaduw van Denis Mentsjov. Sindsdien deed hij nooit meer mee om de hoofdprijzen in een grote ronde.

In plaats van zijn doelen te verleggen naar de Ronde van Spanje, na een desastreuze valpartij in de Tour van vorig jaar, reed Gesink de ronde uit en verstopte hij zich daarna aan de andere kant van de wereld.Om zijn reputatie van ronderenner te redden, kan hij zich dat nu niet permitteren. Van Gesink , die het seizoen door een beenbreuk met achterstand begon, wordt verwacht dat hij zich deze Tour nog toont. Het hoofd heeft bevestiging nodig. Op hem is de druk de grootst.

Mollema werd vorig jaar weggereden in de Ronde van Frankrijk. Hij was ziek, was de verklaring. Ziek word je met een reden, omdat je te veel van je lijf eist. Kruijswijk reed zondag een veelbelovende etappe. Na afloop klaagde hij dat hij 'helemaal op' was. Logisch voor een debutant, onmogelijk voor een ronderenner.

Laurens ten Dam (M), Pieter Weening (L) en Johnny Hoogerland (R) voor aanvang van de vijfde etappe van de Tour de France. Beeld anp
Laurens ten Dam (M), Pieter Weening (L) en Johnny Hoogerland (R) voor aanvang van de vijfde etappe van de Tour de France.Beeld anp

Het is waar de schoen wringt. De jonge Nederlanders willen fasen overslaan in hun carrière. Wielrennen is als een gebouw en de Tour is de bovenste etage. De Nederlanders willen allemaal met de lift, maar de enige weg naar boven leidt via de trap. Geleidelijkheid is het sleutelwoord. Het begint met meedoen om de hoofdprijzen, in elke andere grote koers. Die hardheid wordt weinig opgedaan, want het is de Tour die telt. De rest is voorbereiding.

Een blik op de huidige top-5 van de Tour leert het volgende: geletruidrager Bradley Wiggins is 32 jaar, zijn uitdager en titelverdediger Cadel Evans 35, voormalig Rabotroef Denis Mentsjov 34 jaar, Vincenzo Nibali en Chris Froome zijn met hun 28 jaar de jonkies. Hun palmares is uitputtend, en niet alleen in de Tour de France.

De Nederlandse troeven zijn 25 of 26 jaar oud. Kijk naar hun erelijsten van dit jaar. Poels won een etappe in de Ronde van Luxemburg, Gesink de Ronde van Californië. Westra viel op in Parijs-Nice, maar daarna nergens meer. In de Waalse klassiekers streed Mollema om de ereplaatsen. Winnen was voor hem een utopie.

Hoe wil je dan wedijveren met mannen die dit jaar al Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré wonnen, zoals Bradley Wiggins? Of met een doorgewinterde Cadel Evans?

Natuurlijk ligt ook de leiding van Rabobank onder vuur. Op een mager voorjaar laat een van de grootste en duurste wielerploegen een voorlopig teleurstellende Tour volgen. En dat is niet voor het eerst. Dat is meer dan pijnlijk.

Of het aan de leiding ligt? Rabobank heeft het in de Tour al met tal van ploegleiders geprobeerd, met wisselend succes. Eerst was er Theo de Rooij, later Erik Breukink, toen moest Adri van Houwelingen het doen en nu is het de beurt aan Nico Verhoeven. Verhoeven stond aan de basis van de ontluiking van de huidige talenten.

Afgelopen weekend nam hij zijn jongens terug naar de basis: ze gaan deze Tour jagen op een ritzege. Dat had misschien vanaf het begin de (realistische) doelstelling moeten zijn.

Rabobankrenner Kruijswijk (links) en Vacansoleil-renner Poels na afloop van de vierde etappe. Beeld anp
Rabobankrenner Kruijswijk (links) en Vacansoleil-renner Poels na afloop van de vierde etappe.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden