Waarom speecht Hillary Clinton over haar moeder?

Hillary Clinton trapt zaterdag haar campagne voor het presidentschap af met een grote speech op Roosevelt Island in New York. De speech gaat over het moeilijke leven van haar moeder, Dorothy Rodham. Wat maakt het leven van de moeder van Clinton zo bijzonder dat ze haar speech ermee aftrapt? De New York Times plaatste een profiel over de relatie tussen Clinton en haar moeder, en de invloed daarvan op haar presidentscampagne. De hoogtepunten.

(V.l.n.r.) Dochter Chelsea Clinton, de moeder van Hillary Clinton, Dorothy Rodham, Hillary Clinton en Bill Clinton. Beeld AFP
(V.l.n.r.) Dochter Chelsea Clinton, de moeder van Hillary Clinton, Dorothy Rodham, Hillary Clinton en Bill Clinton.Beeld AFP

Op het grootste evenement in haar campagne voor het presidentschap tot nu toe zal Clinton uitleggen hoe de ervaringen van haar moeder haar leven gevormd hebben en hoe deze haar geïnspireerd hebben om een pleitbezorger te zijn voor de rechten van kinderen en families.

Clinton wil de kiezers laten zien dat zij nog niet alles over haar weten. En dat ze niet alleen gedreven is door ambitie, maar dat meer dingen haar motiveren.

Tenslotte kan het verhaal over haar moeders leven de middenklasse van de Amerikaanse bevolking ervan overtuigen dat Clinton hun problemen begrijpt. Een poll van CNN toont aan dat 47 procent van de stemgerechtigden denkt dat Clinton 'geeft om mensen zoals jij en ik'.

Het is bijzonder dat Clinton over haar moeder spreekt, want ze was niet altijd even open over haar privéleven. Toen Bill Clinton in 1992 campagne voerde voor het presidentschap, hield ze haar dochter Chelsea uit de publiciteit.

Hillary Clinton. Beeld ap
Hillary Clinton.Beeld ap

Moeilijke jeugd

Wie was de moeder van Hillary Clinton eigenlijk?

Dorothy Rodham werd in 1919 geboren als Dorothy Howell. Op achtjarige leeftijd werd het meisje Dorothy weggestuurd door haar ouders, schrijft de New York Times. Haar ouders ruzieden gewelddadig met elkaar in het pension waar de familie woonde en besloten te scheiden. Geen van de ouders wilde voor Dorothy of haar zusje zorgen, dus werden ze op de trein naar Californië gezet om bij hun grootouders te gaan wonen.

Dat was geen succes. De oma van Dorothy strafte de meisjes voor onverklaarbare overtredingen: zoals in de tuin spelen. Ook moesten Dorothy en haar zusje zwarte Victoriaanse jurken dragen. Toen Dorothy één keer voor snoep langs de deuren ging op Halloween, mocht ze een jaar haar kamer niet uit. De enige uitzondering was als ze naar school moest.

Dorothy verliet het huis van haar ouders op veertienjarige leeftijd en werd dienstmeisje. Met het baantje verdiende ze 3 dollar per week. Ze bleef altijd hopen dat ze terug kon keren naar Chicago, voor een hereniging met haar moeder. Nadat ze haar middelbare school in Californië had afgerond, lokte haar moeder haar terug naar Chicago, met de belofte dat haar nieuwe man zou betalen voor haar vervolgopleiding. Dorothy droomde ervan om aan de Northwestern Universiteit te studeren, maar haar moeder had gelogen. Ze wilde Dorothy alleen terug in Chicago zodat ze als huishoudster aan de slag kon. Uiteindelijk vond ze werk als secretaresse.

Hillary Clinton, Dorothy Rodham en Chelsea Clinton. Beeld EPA
Hillary Clinton, Dorothy Rodham en Chelsea Clinton.Beeld EPA

Rol in Clintons leven

Dorothy, inmiddels Dorothy Rodham, nadat ze met Hugh Rodham trouwde, verhuisde in 1987 naar Little Rock in Arkensas, om Hillary te helpen met het zorgen voor Chelsea Clinton. Clinton werkte op dat moment fulltime voor een advocatenkantoor. Clintons vader overleed in 1993, daarna bracht moeder Rodham nog meer tijd met haar dochter door. Ze reisde met Clinton en Chelsea mee naar India, China, Parijs en Hawaï.

In 2000 werd Clinton senator in de staat New York - Rodham verhuisde daarna naar Washington om dichter bij haar dochter te zijn. Ze deelden zelfs een tijdje samen een appartement. 'Als Hillary thuis kwam na een lange werkdag in de Senaat zaten ze samen te praten', zegt Patti Soles Doyle tegen de New York Times. Doyle werkte van 1991 tot 2008 voor Clinton.

Tijdens Clintons periode als minister van Buitenlandse Zaken plofte ze graag bij haar moeder op de bank om bijgepraat te worden over het televisieprogramma 'Dancing With The Stars', het lievelingsprogramma van haar moeder. Dorothy Rodham overleed in 2011 op 93-jarige leeftijd.

Dorothy Rodham, Bill Clinton en Chelsea Clinton in 2000. Beeld AFP
Dorothy Rodham, Bill Clinton en Chelsea Clinton in 2000.Beeld AFP

Instagram

Sinds afgelopen week is Hillary Clinton ook te vinden op Instagram. Clinton volgde een week nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich had aangemeld. Binnen één dag zat ze al op bijna 81 duizend volgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden