Waarom sombert de belegger niet?

Grote en kleine beleggers mogen zich in deze crisistijd in de handen wrijven vanwege het wonder dat zich afspeelt op de aandelenmarkten. Koersen gaan daar door het dak - ondanks sombere vooruitzichten over de economie en dalende winsten bij de aan de beurs genoteerde fondsen. Het druist in tegen elke vorm van logica.


Er zijn verklaringen. Zo zijn alternatieven als het aanhouden van spaargeld of het kopen van goud en vastgoed nog minder lucratief. Daarnaast hebben bedrijven nogal wat geld opgepot. En ten slotte hebben de centrale banken in de VS en Japan de geldkraan nog wijd openstaan.


Maar niet alle aandelenmarkten doen het even goed. Die van de VS breken al maanden record op record. De Dow Jones-index, die de koersen weergeeft van de dertig belangrijkste fondsen op de beurs op Wall Street, schoot al op 5 maart door de hoogste slotstand ooit, waarmee het oude record van 14.164,53 punten werd doorbroken. Op 28 maart haalde ook de veel breder samengestelde S&P 500 een alltime high. Inmiddels staat de Dow al boven de 15.550.


Nu zijn de VS niet te vergelijken met Europa. De monetaire kraan in Frankfurt druppelt eerder dan dat hij wijd openstaat. Daarnaast groeit de Amerikaanse economie, terwijl die in de eurozone krimpt. Niettemin bereikte dit jaar ook de graadmeter van de Duitse beurs, de DAX, een nieuwe hoogste stand aller tijden. En de Footsie 100, de index van de Londense beurs, staat op 6.700 - nog geen 200 punten onder de hoogste stand ooit (30 december 1999).


Ineens steekt de beursindex van Amsterdam daar schril bij af. Ondanks de rally is de AEX net over de helft van de slotstand van 4 september 2000 van 701,56. Wat de beurs betreft bevindt Amsterdam zich eerder in de zeuro-categorie van Milaan, Madrid en Athene dan van de noordelijke neuro's.


Amsterdam heeft dat voor een belangrijk deel te wijten aan de samenstelling van de index - of eigenlijk de structuur van de Nederlandse economie. In 2000 was die vooral gericht op de financiële dienstverlening. De AEX-index werd bepaald door de koersen van Aegon, ING, ABN Amro en Fortis. Van dat kwartet zijn de laatste twee totaal waardeloos geworden. Een aandeel ING, nu 10,17 euro, is sinds 6 maart 2009 (1,92 euro) weliswaar fors gestegen, maar nog ver verwijderd van de 27,61 euro van 19 oktober 2006. Daarnaast stonden er in 2000 relatief veel bedrijven in de AEX die na de internetbubbel door het ijs zakten.


Op 9 maart 2009 bereikten zowel de Dow Jones als de AEX de laagste stand na de crisis. De Dow stond toen op 6.547,65 en de AEX op 199,25. Sindsdien is de AEX met 80 procent gestegen en de Dow met 140 procent.


Het Damrak doet het minder goed dan de beurs in de VS. Maar dat komt niet doordat Nederlandse beleggers in crisistijden te veel somberen. Het heeft ermee te maken dat ze in de euforie al te optimistisch waren over banken en telecommunicatie.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden