NieuwsbriefAvond

Waarom riskeert Hamas toch steeds weer de toorn van Israël? | Frank Boeijen over de twaalf nummers die hem gevormd hebben

Redactie
Een Palestijns meisje staat voor het puin van een gebouw dat werd vernietigd tijdens de Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad.  Beeld AFP
Een Palestijns meisje staat voor het puin van een gebouw dat werd vernietigd tijdens de Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Waarom riskeert Hamas toch steeds weer de toorn van Israël?

Als Israël zou willen, zou het Hamas met grof geweld kunnen wegvagen, en toch blijft de organisatie raketten vanuit Gaza afvuren. Want Israël wil geen geweld tijdens het Eurovisie Songfestival dat volgende week begint. En Hamas gokt: dan is de tegenstander vast bereid tot concessies.

Erdogan krijgt zijn zin: Istanbul moet opnieuw een burgemeester kiezen

De inwoners van Istanbul moeten op 23 juni opnieuw naar de stembus. De Hoge Kiesraad van Turkije heeft maandag de uitslag van de op 31 maart gehouden burgemeestersverkiezingen ongeldig verklaard. De verkiezingen waren gewonnen door Ekrem Imamoglu van de oppositiepartij CHP.

VN: uitbuiting natuur leidt tot massaal uitsterven van soorten en afnemende leefbaarheid op aarde

De biodiversiteit verkeert door toedoen van de mens in crisis, net zo ernstig als het klimaat. Zonder snelle, ingrijpende maatregelen zullen honderdduizenden soorten uitsterven en onmisbare ecosystemen verarmen. De leefbaarheid van de planeet komt in gevaar. Dat concludeert de VN maandag in een groot nieuw rapport.

Twee ijsvogels.  Beeld Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge
Twee ijsvogels.Beeld Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge

‘It’s a boy!’ Harry en Meghan maken geboorte zoon wereldkundig via Instagram

Like! Like! Like! De eerste koninklijke Instagrambaby is geboren. In hun ambitie om – voor Windsor-begrippen – zo modern mogelijk te zijn, hebben prins Harry en zijn vrouw Meghan de geboorte van hun zoon maandag via Instagram wereldkundig gemaakt.

Video van de dag

Je hoeft er niet eens het bos voor in, want superfoods groeien gewoon in je wijk. Volkskrant-redacteur Wendy van der Waal geeft tips aan wannabe-wildplukkers die blaadjes, bloempjes en besjes bij elkaar willen sprokkelen en nam zelf de proef op de som.

Vanavond op tv

In de persoonlijke documentaire Dubbel geluk (NPO 2, 21.30 uur) is Esmée van Loon, die is opgegroeid met twee moeders, benieuwd naar de ervaringen van leeftijdgenoten die ook homoseksuele ouders hebben. Hadden zij liever een vader én een moeder gehad? En om 22.00 uur begint Nieuwsuur, waar de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 wordt onthuld. Genomineerd zijn Ilja ­Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen, Rob van Essen, Bregje Hofstede, ­Johan de Boose en Jan van Aken. Meer tv- en filmtips? Kijk dan hier.

Morgen in de krant

‘The game’: vanuit Bosnië naar de EU, het hoogste level

Via de nieuwe Balkanroute proberen migranten de EU te bereiken door vanuit Bosnië de Kroatische grens over te steken. Ze noemen het ‘the game’ en ze spelen het vaak zonder succes.

Oud-president Tsjechië in Amsterdam: ‘Jullie hebben geen ervaring met onderdrukking, dat maakt jullie naïef in het beoordelen van de EU’

Václav Klaus (77), die tussen 1993 en 1997 premier was van Tsjechië en tussen 2003 en 2013 president, sprak vandaag op uitnodiging van Forum voor Democratie in Amsterdam. De Volkskrant interviewde hem voorafgaand aan zijn toespraak, waarin hij zich – zoals vaker – uitgesproken kritisch uitliet over de Europese Unie.

Hoop voor Huntington-patiënten: artsen weten aanmaak afwijkend gen te verminderen

Voor het eerst heeft een internationale groep artsen succes geboekt in de strijd tegen de erfelijke, dodelijke ziekte van Huntington. Zij injecteerden in het hersenvocht van patiënten een medicijn dat de aanmaak van een giftig eiwit fors verminderde.

Paus Franciscus groet een Huntington-patiënt tijdens een speciale dienst voor patiënten en hun familie. Beeld LightRocket via Getty Images
Paus Franciscus groet een Huntington-patiënt tijdens een speciale dienst voor patiënten en hun familie.Beeld LightRocket via Getty Images

Frank Boeijen over de twaalf nummers die zijn leven gevormd hebben

Hij behoort tot de iconen van de Nederlandse popmuziek, won zo’n beetje alle prijzen die er te winnen zijn, en treedt nog avond aan avond op.Gijs Groenteman spreekt Frank Boeijen over de muziek die hem gevormd heeft.

Botox hier, filler daar: cosmetische ingrepen worden steeds normaler onder jongeren

Niet alleen op selfies, maar ook in het echt wil een groeiende groep jonge vrouwen er perfect uitzien. Om dat doel te bereiken schrikken ze niet terug voor een cosmetische ingreep - of tien.

Vlogger Monica Geuze laat haar lippen opspuiten. Beeld
Vlogger Monica Geuze laat haar lippen opspuiten.

Moest ik me nu ook al gaan schamen voor het feit dat ik geen papieren brieven meer schrijf?

Onderweg naar de kaasboer passeerde Sylvia Witteman de buurtbrievenbus. Het ging niet goed met hem. Sterker nog, twee mannen in overalls waren bezig de brievenbus van zijn plek te verwijderen. ‘‘Mevrouw’, sprak de een, hoe vaak post u nou nog een brief?’ ‘Zowat nooit’, antwoordde ik. ‘Precies, mevrouw’, zei die. ‘Dus tegen iedereen die moeilijk doet zeggen wij dan: dat heeft u aan uzelf te danken.’ Het klonk beschuldigend.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden