Waarom regent het zo veel in Frankrijk?

'Waarom regent het zo veel in Frankrijk?' Deze wanhopige vraag houdt zestig miljoen Fransen sinds een half jaar in zijn greep....

In februari is het even droog geweest. Verder klettert het sinds oktober 2000 onafgebroken over heel Frankrijk. Er zijn overstromingen geweest in de regio Nord-Pas de Calais, in Bretagne stond het stadje Redon liefst vijf maal blank. De overstroming van de Somme wordt steeds erger.

Ruim drie weken geleden trad het riviertje buiten zijn oevers. De beroemde tuinbouweilanden van Amiens, de hortillonnages, zijn veranderd in een meer met hier en daar een pluk groen boven de golven. Abbeville in de Sommemonding is vrijwel van de buitenwereld afgesloten. Le Monde herinnert in zijn slecht-weer-dossier aan de overstromingen van Abbeville in 1716, 1718, 1784, 1820, 1823 en 1841.

Het bijzondere aan de huidige waterstijging is dat hij niet weer omlaag wil. In grote delen van Frankrijk zijn de grondwaterbekkens overvol. De Sommemonding, een van de laagstgelegen gebieden van het land, vertoont sinds drie weken een zodanig gelijkblijvende waterspiegel dat de bewoners vrezen dat de rivier besloten heeft definitief op dit peil te blijven. De meteo-experts in Le Monde weten het niet en 'weigeren categorische antwoorden te geven'.

Vorige week waagde premier Jospin zich in het getroffen gebied. Hij werd onthaald op scheldpartijen en moest voortijdig zijn helikopter opzoeken. Oorzaak: een oprisping van ouderwetse anti-Parijse sentimenten bij de bewoners van Abbeville. Het 'gerucht van Abbeville' wil dat de regering ergens de kraan heeft opengedraaid, zodat de hoge waterstand in de Seine wordt afgevoerd via de Somme. Zodoende hebben de Parijzenaars 'in hun sjieke appartementen' géén last van het wassende water, en de inwoners van Abbeville (werkloosheid 30 procent) in hun bakstenen huizen wél. Was in 1910 niet heel het centrum van Parijs ondergelopen? Waarom nu dan niet?

De premier kon hoog en laag springen in zijn haute couture-rubberlaarzen, alsmede tien miljoen aan hulp aanbieden. Hij kon betogen dat het technisch niet mogelijk is om de honderdvijftig kilometer tussen Seine en Somme te overbruggen. Het hielp niet. Heel Frankrijk is chagrijnig van de regen en premier Jospin betaalt de tol. En hoe zit het nu met die regen? Gaan we de eindeloze, definitieve, broeikasgeleide wolkbreuk tegemoet? De Franse weermannen van Le Monde weten het net zo min als hun Nederlandse vakbroeders. 'Het fenomeen zou zich de komende tien tot twintig jaar verschillende keren moeten herhalen, om van betekenis te kunnen zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden