Waarom protesteerde Oranje niet tegen wanstaltig vakantiekamp?

De ingezonden brieven van vrijdag 9 oktober.

Luchtfoto van Oranje.Beeld Peter Elenbaas

Wanstaltig Oranje

Bij het zien van de luchtfoto van Oranje vroeg ik me af waarom de bewoners niet destijds al heftig hebben geprotesteerd, toen dat wanstaltige en disproportionele vakantiekamp is neergezet?

Theo de Grood, Roggel (waar trouwens ook zo'n kamp is)

Brief van de dag: Hoezo buffers?

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor een nieuwe beurskrach. De Volkskrant wijdt er bijna twee volle pagina's aan. Klaas Knot, onze zelfbenoemde onheilsprofeet, wordt aan het woord gelaten en is ongewoon pessimistisch. Net nadat minister Kamp trots had medegedeeld dat alle seinen op groen staan.

De markt wordt aanbeden en deze afgod krijgt zelfs offers aangeboden. Op tv maakte Knot de aard van deze offers bekend: buffers, buffers en nog eens buffers. Met andere woorden: mensen ga in godsnaam als de sodemieter sparen, want er komen slechte tijden aan. Dat zegt de president van onze Centrale Bank, ongeveer een half jaar nadat diezelfde bank zich erover beklaagde dat er te veel wordt gespaard in Nederland. Er is niet alleen spanning tussen de coalitiepartners, er is ook spanning tussen de regering en De Nederlandsche Bank. Wordt het niet eens tijd al die marktgoeroes de rug toe te draaien en de goeie ouwe Keynes uit de mottenballen te halen?

Bestedingsimpulsen, stimulering van investeringen, bijvoorbeeld in alternatieve energiebronnen en energiebesparing, verhoging van de lonen en de pensioenen. Dat hebben we nodig in dit land. Alleen zo zullen de werklozen aan het werk komen en komen er zelfs banen voor de nieuwkomers

Rob de Brouwer, Den Bosch

Haatzaaien

'Wilders moet afstand nemen van haatcampagne' luidt de kop van de brief waarin terecht staat dat mensen die de grote stroom vluchtelingen als een probleem dan wel geen probleem zien niets verder komen door naar elkaar te wijzen. Klokkenluider Wilders stelt m.i. wel een groot probleem aan de orde.

Maar stelselmatig begint dan de zogenaamd open discussie over zijn meningen en uitspraken met kwalificaties als onderbuikgevoelens, populisme, islamofobie en natuurlijk haatzaaien.

Na de helaas grotendeels mislukte multiculturele samenleving lijkt mij enige bescheidenheid op z'n plaats bij al die lieden die menen de wijsheid in pacht te hebben.

Op de radio horen wij jarenlang elke dag dat het nieuws van alle kanten komt. Daar kan dan al met ingang van vandaag een mooi nieuw begin mee worden gemaakt.

Jan Gouw, Oostzaan

Colaatje Mark?

Durf het bijna niet te vragen: wat doet onze minister-president bij Coca Cola?

M. Dietz, Purmerend

Hoezo haat?

De promovendus John van Kesteren stelt 'Racisme jegens immigranten komt niet voort uit angst voor bedreigingen van de economie ( ze pikken onze banen in), maar gewoon uit vreemdelingenhaat.' Vreemdelingenhaat heeft een zeer negatieve connotatie, daar zou je niet graag van beticht willen worden. Maar... blijkt uit het artikel, de promovendus verstaat onder vreemdelingenhaat 'de angst voor verlies van eigen identiteit en cultuur' . Dus de angst dat onder druk van de migranten allerlei, voor ons dierbare, culturele elementen moeten verdwijnen. De angst dat het prominent aanwezig uitdragen van de islam nog groteskere vormen aan gaat nemen. Bewoners in de oude wijken, waar Nederland de immigratieproblematiek op afgewenteld heeft, zijn bang nog geïsoleerder in de totaal veranderde wijk te moeten overleven. Die angst en bezorgdheid bij grote delen van de bevolking wordt nu door de voorstanders van meer multiculturalisme en volledig open grenzen met groot dedain afgedaan als vreemdelingenhaat, xenofobie, primitief, en racistisch. De reactie hierop zal een ondergrondse veenbrand worden van frustratie, boosheid en moedeloosheid.

De enige politicus die deze angst en zorgen onder woorden durft te brengen is Geert Wilders waar men dan ten einde raad zijn of haar heil bij zal zoeken. Maar door het ontbreken bij de PVV aan de noodzakelijke nuances in deze complexe materie is daar weinig constructiefs van te verwachten.

Wilbert van Rijen, Holthees

Paternalistische partijen

De oppositiepartijen D66 en GroenLinks benadrukken dat Nederland de toestroom van vluchtelingen aankan (Voorpagina, 8 oktober). Ik heb altijd gedacht dat mensen in een democratisch land als Nederland zelf kunnen bepalen hoeveel ze aankunnen.

Ik acht de bevolking van ons land prima in staat zelf te beoordelen of wij de toestroom van vluchtelingen al dan niet aankunnen en waar en in welke mate eventueel een grens getrokken dient te worden. Daar hebben wij de paternalistische uitspraken van D66 en GroenLinks niet bij nodig.

Inge Hogenbijl, Soest

Sociaal wonen

Volgens minister Blok ontbreekt het niet aan sociale huurwoningen maar wonen er de verkeerde mensen. Ik en mijn gezin zijn 'scheefhuurders' in een sociale huurwoning. Doordat wij hier wonen, zouden er volgens Blok mensen met een lager inkomen geen woning kunnen krijgen. Als we weggaan, wordt de huur meteen verdubbeld waardoor het geen sociale huurwoning meer is. Nadat onze buren hun huis hadden verlaten, is de huurprijs verhoogd van 450 naar 918 euro per maand, waardoor de woning in de vrije sector terecht is gekomen. Het gaat hier om een kleine driekamer-woning. Door hier te blijven wonen, zorgen wij er dus voor dat er een sociale huurwoning behouden blijft.

Heleen de Waard, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden