Waarom presidenten zich laten herverkiezen

Franklin Roosevelt. Harry Truman. Lyndon Johnson. Richard Nixon. Ronald Reagan. Bill Clinton. George W. Bush. Het is het lijstje met mannen die volgens Newsweek niet direct gelukkiger zijn geworden van hun herverkiezing als president van de Verenigde Staten....

Time en Newsweek gaan deze week, zo veel mag duidelijk zijn,uitgebreid in op de problemen waarin president George Bushverkeert. Zoals een Witte Huis-adviseur anoniem - dat praatimmers gemakkelijker - zegt: 'Alle relaties van de president, metuitzondering van die met Laura, zijn de laatste tijd beschadigdgeraakt.'

De zaak-Miers (advocate van Bush die werd voorgedragen als lidvan het Hooggerechtshof maar zelfs door veel Republikeinen telicht werd bevonden), de Libby-affaire (vervolging van de naasteadviseur van vice-president Cheney). En dan waren daar al hetstuntelige en weinig doortastende optreden na de orkaan Katrina,en, erg onhandig in toch al zo'n rampentijd, de tweeduizendstedode in Irak.

Time wijt de malaise van president Bush aan het feit dat hijeen te kleine kring van adviseurs om zich heen heeft. Een kleinekliek met hetzelfde deuntje. Een ander zwak punt, zo nu blijkt,is dat het team-Bush vooral ijzersterk is in het voeren vancampagne en 'niet zo goed is in regeren'. Tekenend is dat demedewerkers van Bush op dit moment alle toespraken herlezen diehij tijdens de verkiezingscampagne heeft uitgesproken.Back-to-basics: weer proberen aansluiting te vinden bij deAmerikaanse kiezer, onder wie Bush nog minder dan 40 procentsteun heeft, zo bleek vorige week.

Of Bush het allemaal zal overleven? Veel zal afhangen van deState of de Union, zeg maar de troonrede, die de president altijdin januari uitspreekt. Dan moet de Amerikaanse president in staatzijn zich als het ware opnieuw te lanceren, zichzelf opnieuw inde markt te zetten. Roosevelt had, zijn New Deal ten spijt, inzijn tweede termijn de economie zwaar tegen. Toch won hij eenderde termijn door de bevolking ervan te overtuigen dat hij enhij alleen het antwoord was op de toenemende dreiging van AdolfHitler en Japan. Ronald Reagan had het weliswaar niet makkelijkdoor het Iran-contraschandaal, maar sloeg een slaatje uit zijnbetrekkingen met Michael Gorbatsjov met wie hij de Koude Oorlogoverwon. De Monica Lewinsky-affaire zat Bill Clinton danig dwars,maar hij verklaarde zich verantwoordelijk voor de langsteeconomische groei in de Amerikaanse geschiedenis ( 'Dow Jones,not Paula Jones').

Deze week brengt de Britse prins Charles een bezoek aan deVS. Met Camilla, zijn oude vlam en nieuwe vrouw, kan Time nietnalaten te melden. Over tweede kansen gesproken. Zijn tweedehuwelijk - lees: Camilla - heeft van Charles een nieuwe mangemaakt. Misschien kan Bush hem - er is een etentje in het WitteHuis gepland - eens om advies vragen.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden