ANALYSE

Waarom Polen geen migranten over de vloer wil

De Polen kunnen opgelucht ademhalen. Het voorstel van de Europese Commissie om een deel van de in Italië en Griekenland gestrande vluchtelingen naar hun land te sturen is van de baan.

Jan Hunin
Een boot vol vluchtelingen rond de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Beeld anp
Een boot vol vluchtelingen rond de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa.Beeld anp

Sowieso mochten de Polen niet klagen, want met het voorgestelde cijfer van 2.659 Syriërs en Eritreërs kwamen ze 'beter' weg dan de West-Europese lidstaten. Het aantal vluchtelingen dat Polen moest opnemen was niet eens veel groter dan dat van Nederland, dat toch twee keer minder inwoners telt.

Maar zelfs die 2.659 is teveel voor een land dat liever geen migranten over de vloer krijgt. 'Als we ook nog economische vluchtelingen uit het Zuiden moet opnemen,' zei premier Ewa Kopacz aan de vooravond van de ondertussen afgelopen Europese top, 'dan wordt het ene deel van het Oude Continent ontvolkt ten koste van de overbevolking van het andere.' Volgens Kopacz neemt Polen al genoeg vluchtelingen op.

Het klonk vrij cynisch voor de premier van een land dat vorig jaar amper 432 keer asiel heeft verleend, een peuleschil in vergelijking met de cijfers die de West-Europese lidstaten kunnen voorleggen.

Ewa Kopacz. Beeld anp
Ewa Kopacz.Beeld anp

Maar het is wel een van de weinige punten waarover regering en oppositie het met elkaar eens zijn. Toen aantredend president Andrzej Duda twee weken geleden werd gevraagd naar zijn mening over het Syrische vluchtelingenprobleem, liet hij verstaan dat er beter geld kon gestopt worden in de repatriëring van etnische Polen uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Als een verrassing komen die reacties niet. Ondanks de economische successen van het voorbije decennium meent Polen, net als de rest van het voormalige Oostblok, dat het zich geen extra lasten kan permitteren. De opvang van vluchtelingen blijft moeilijk te verkopen aan een bevolking die nog altijd beduidend armer is dan de inwoners van de rijke lidstaten. Polen telt natuurlijk wel honderdduizenden Oekraïense gastarbeiders, maar die vallen niet op en bovendien knappen ze het werk op van de Polen die massaal naar West-Europa zijn uitgeweken.

Exotische vogels

Bovendien blijft Polen etnisch gesproken een vrij homogeen land, waarin vreemdelingen met een andere huidskleur nog altijd als exotische vogels aanzien worden. Met velen zijn ze natuurlijk niet, want de meeste vluchtelingen die de grens van de Europese Unie oversteken laten het voormalige Oostblok links liggen.

Het gros van de Poolse asielzoekers komt nog altijd uit de voormalige Sovjet-Unie, voor wie Polen de poort vormt tot de Europese Unie. Bijna 80% van de 4.180 vluchtelingen die de afgelopen vijf jaar asiel kregen, waren Tsjetsjenen, een volk waarvoor de Polen vanwege hun gespannen relatie met Rusland een diepe sympathie koesteren.

Zoals blijkt uit de reactie van premier Kopacz tijdens de top, zal aan die politiek weinig veranderen. In Brussel kondigde ze weliswaar de komst aan van zestig Syrische families, maar die hebben niets te maken met de vluchtelingen die in Italië en Griekenland gestrand zijn. Het gaat om om een groep vervolgde christenen, voor wie enkele actiegroepen beloofden de opvang te financieren.

Vluchtelingen

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant terug over het vluchtelingendrama in de Middellandse Zee en de gevolgen voor de Europese lidstaten.

Lees hier alles over de 'vluchtelingenjungle in Calais'.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden