Commentaar

Waarom ontsporen de Turken ineens?

Turkije provoceert doelbewust. Juist daarom zouden Nederlandse politici niet zo gretig moeten happen.

Natuurlijk, de Turken zijn begonnen. Een minister van een bevriende natie uitmaken voor racist, xenofoob en islamofoob is zo grotesk en contraproductief dat we ons mogen afvragen hoe serieus we de regering in Ankara eigenlijk moeten nemen. Het lijkt erop dat de Turken er vooral op uit waren Nederland even goed te shockeren. Het is onfatsoenlijk gedrag, nota bene jegens een bondgenoot die militairen en luchtafweer levert om Turkije te beschermen tegen Syrische raketten.

Maar dan nog is het de vraag of onze eigen politici daar nou wel zo verstandig op reageren. Is het nuttig om zo gretig te happen op een provocatie? De inkt van de Turkse verklaring was nog niet droog of politici van vele kleuren sprongen gretig overeind. Vicepremier Asscher reageerde al voordat hij de verklaring zelf had gezien of wist dat die authentiek was. De VVD sprak meteen van 'ongepaste bemoeizucht', PVV-leider Wilders verklaarde dit keer de Turken 'knettergek', de Amsterdamse liberale wethouder Van der Burg riep op de militaire missie in Turkije meteen te staken, D66-europarlementariër Sophie in 't Veld bestempelde de Turkse president vanwege diens vrouwenstandpunt als een 'holbewoner' en zo gaat dat maar door.

Zo blijken de gevoeligheden op de lijn Ankara-Den Haag voor politici een dankbaar onderwerp om zich mee te profileren. Daarmee verandert een van oudsher innige bondgenootschappelijke en economische relatie in rap tempo in een scheldpartij. Zo lichtzinnig, slordig en gehaast mogen we niet omgaan met onze diplomatieke betrekkingen.

De hoogste tijd om te kalmeren en de Turken eens rustig te vragen wat hen nou precies zo dwars zit. Daarbij is het onzin om te beweren dat het 'ongepast' is dat zij een mening hebben over het integratiebeleid. Nederland loopt zelf ook graag te koop met veel meningen over binnenlandse zaken van andere landen.

De Turken mogen van alles vinden. Het is alleen de vraag waarom ze plots zo ontsporen. Dat is wat minister Koenders van Buitenlandse Zaken nu snel moet uitzoeken. Daarbij mag hij wat helderder communiceren dan hij tot nu toe heeft gedaan. Er is nog veel onduidelijk over zijn strategie. Maar het helpt ook als de rest van politiek Den Haag de bewindsman even de tijd geeft om de brand te blussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden