Commentaar

'Waarom mogen die jihadisten eigenlijk zomaar terugkeren in Nederland?

Wie vroeger in een vreemd leger vocht, verloor het Nederlanderschap. En dat was zo'n gek idee nog niet, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant.

Jihadganger van de Islamic Jihad Movement . Beeld afp

De inlichtingendienst AIVD doet z'n best om het land wakker te schudden. Let op, klinkt steeds luider de boodschap: de jihadisten zijn onder ons. De aantrekkingskracht van met name de Syrische burgeroorlog op jonge Nederlandse moslims wordt met de dag groter. De dienst schat het aantal jihadisten in Nederland inmiddels op enkele honderden. Steden als Amsterdam, Den Haag, Almere en Gouda worden al officieel beschouwd als 'jihadgemeenten'. Dat alle naïeve onschuld er allang vanaf is werd deze week bevestigd door het bericht dat twee Nederlanders zichzelf hebben opgeblazen bij zelfmoordaanslagen in Irak en Syrië.

Van de relativering die hier en daar klinkt (is het niet heel nobel om tegen het Syrische regime te vechten?) wil de dienst weinig weten: het gaat om een ernstige binnenlandse veiligheidskwestie. Veel jihadisten komen ook weer terug: verder geradicaliseerd, nog meer buitenstaander dan voorheen en tot veel in staat. Als ze zichzelf daar willen opblazen in het kader van de heilige oorlog, waarom dan niet hier?

In het vizier
De dienst zit intussen niet stil. Vijfduizend docenten, agenten en hulpverleners zijn al getraind in het herkennen van radicalisering. Wie terugkeert van het front wordt intensief gevolgd. 'Elke jihadganger komt bij terugkeer in het vizier', meldde de dienst onlangs zelfverzekerd.

Dat laat nog één vraag onbeantwoord: waarom mogen zij eigenlijk zomaar terugkeren? Is dat niet vragen om ongelukken? Oudere Nederlanders herinneren zich de landgenoten die zich mengden in de Spaanse burgeroorlog. Die verloren zonder pardon hun Nederlanderschap wegens 'vreemde krijgsdienst'. Ze waren niet meer welkom. Sinds 1985 is de wet milder. Nu komt het Nederlanderschap pas in gevaar voor wie tegen Nederland of onze bondgenoten vecht. We kunnen het Assad-regime moeilijk tot onze bondgenoten rekenen, maar toch spelen hier ook grote Nederlandse belangen mee. Zo blijkt de wet nauwelijks meer toegesneden op de actualiteit. Dat verdient zoetjesaan evaluatie.

Het Nederlanderschap mag niet lichtzinnig worden afgepakt, maar het is geen gewaagde stelling dat de jihadstrijders een groot gevaar kunnen worden. Zeker wie in vreemde krijgsdienst ernstige misdaden begaat, mag best weten dat hij daarna niet meer zomaar welkom is.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Palestijnse jongeren houden vlaggen omhoog van Islamic Jihad (R) and Hamas (L) tijdens een begrafenis van Jihad-strijders. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden