Waarom mengt Lodewijk Asscher zich met een opinie-artikel in het asieldebat?

Met een stellingname ergens tussen VVD en CDA aan de ene kant en GroenLinks aan de andere mengt PvdA-leider Lodewijk Asscher zich vandaag met een opinie-artikel in de Volkskrant in de migratiediscussie. De partij die de Turkije-deal het afgelopen jaar mede bedacht en voluit steunde, vindt dat het mogelijk moet zijn vergelijkbare afspraken ook met Afrikaanse landen te maken. Zij moeten 'vluchtelingen terugnemen, zodat de overtocht niet langer loont'.

Remco Meijer
Lodewijk Asscher onderweg naar toenmalig informateur Edith Schippers Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Lodewijk Asscher onderweg naar toenmalig informateur Edith SchippersBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Asscher is nu nog minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het demissionaire kabinet Rutte II. Tot zijn portefeuille behoort ook integratie. Maar de asielproblematiek valt onder VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Tot een nieuw kabinet wil de PvdA niet toetreden, hoewel dat met dit migratiestandpunt probleemloos zou kunnen. Wat wil Asscher dan met zijn positionering bereiken?

De vicepremier zit vrijdag de ministerraad voor, bij afwezigheid van minister-president Rutte. Zijn woordvoerder laat weten dat Asscher zich al langer in dit onderwerp aan het verdiepen is, omdat hij de komende jaren als PvdA-partijleider een prominente rol in deze vaak verhitte discussie wil spelen. Dat bleek ook dinsdag in het debat over de formatie, waar hij de compromistekst van informateur Herman Tjeenk Willink onderschreef. Daar komt bij dat de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau voor de PvdA, dezer dagen de migratiestudie Over de grens publiceert.

Zo valt alles samen. Niks voorsorteren op het nieuwe kabinet, wel hoogste tijd voor dit opiniestuk.

Opinie Asscher e.a.: 'Regie over aantal vluchtelingen alleen mogelijk als we oorzaken aanpakken'

Lees hier het opinieartikel terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden