REPORTAGE

Waarom megamoskee Goudse bewoners te ver gaat

Een moskee voor 1.500 bezoekers met een islamatisch cultureel centrum, dat gaat de Goudse wijk te ver. Als die er komt, 'wordt er grof geschut ingezet', waarschuwen de bewoners.

Impressie van de nieuwe moskee in Gouda met erachter de gebouwen van de voormalige kazerne.Beeld .

Het stadsbestuur van Gouda maakt morgen bekend of er een moskee mag komen op de locatie van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. De wijk heeft een lange reeks bezwaren tegen de 'megamoskee' voor 1.500 bezoekers.

De koophuizen dreigen tienduizenden euro's in waarde te dalen, de financiering van de moskee zou schimmig zijn, de buurt zou de verkeersdrukte niet aankunnen en bij een van de huidige moskeeën komt een haatprediker over de vloer, zo valt er te horen.

Uitvaarten en toeterparades

'Het wordt niet alleen een moskee voor het vrijdaggebed, maar een islamitisch cultureel centrum met zeven dagen per week uitvaarten en toeterparades', zegt Edward Uittenbroek, voorzitter van de onlangs opgerichte buurtvereniging Gouda Noord Zoals het Hoort. 'Natuurlijk is het een vrolijke bende als een sliert toeterende auto's naar een islamitische bruiloft gaat. Geen punt dat die mensen lol hebben, maar als je dat concentreert op één locatie, wordt het te veel.'

Gouda telt nu drie moskeeën. Zij willen één nieuw gebedshuis bouwen, El Wahda (De Eenheid), op de locatie van de Prins Willem-Alexanderkazerne. Aangezien het voormalige militaire kantoorcomplex uit de Koude Oorlog te groot en te duur is, hebben de moskeeën een herbestemmingsplan gemaakt met twee zorginstellingen: De Ark (speciale school voor moeilijk lerende kinderen) en Gemiva (medisch kinderdagverblijf).

Ook daarop heeft het buurtcomité kritiek. 'Hoe kan je nu een drukke moskee een locatie laten delen met instellingen die een prikkelarme omgeving zoeken voor autisten en gehandicapten?', vraagt Uittenbroek. Volgens hem zijn de zorginstellingen voor het blok gezet. 'De gemeente speelt geheimzinnige spelletjes. De buurt is maanden buiten alle besluiten gehouden.'

Dinsdag meldde De Telegraaf dat het moskeebestuur bezwaren zou hebben gehad tegen het delen van de faciliteiten met het kinderdagverblijf en de school. 'De islamitische mannengemeenschap die zich voor het gebed opmaakt, wil in de voorbereiding van die activiteit niet van de heiligheid daarvan worden afgebracht door het zien van vrouwen', aldus een document. Gemeentewoordvoerder Peter Oet relativeert dat. 'Die informatie komt uit een inmiddels achterhaalde gespreksnotitie. Die bezwaren leven niet meer, anders was er geen gezamenlijk plan ingediend.' De moskee wil juist rekening houden met de toekomstige medegebruikers van de kazerne, zegt Oet. 'Zo is er afgesproken dat er niet voor het gebed zal worden opgeroepen.'

Drie Moskeeën in Gouda

Gouda telt nu drie moskeeën: Nour (Het Licht), El-Fath (De Sleutel) en As-Salaam (De Vrede). Nour was in 1976 het eerste islamitische gebedshuis in Gouda. Het huidige gebouw werd in 1993 geopend. In Nour komen veel Marokkanen van de tweede en derde generatie. De moskee stelt zich als doel 'het voortbrengen van een jeugd met een sterk islamitisch en maatschappelijk bewustzijn'.

El-Fath, opgericht in 1985, wordt bezocht door relatief veel eerstegeneratie-Marokkanen. El-Fath is meer gericht op het moederland Marokko. In 1998 werd de As-Salaam-moskee geopend, in samenwerking met Nour. De drie hebben het initiatief genomen tot moskee El Wahda (De Eenheid).

Atoombunker

Maar de tegenstanders hebben nog andere zorgen. Zo zijn ze ervan overtuigd dat op het kazerneterrein een ondergrondse atoombunker achterblijft. De vrees is dat teruggekeerde, geradicaliseerde Syriëstrijders die bunker als uitvalsbasis gaan gebruiken. 'Ik denk dat Gouda uitermate geschikt is om de eerste islamitische stad van Nederland te worden', zegt een bewoonster die niet met haar naam in de krant wil. 'De burgemeester doet alsof zijn neus bloedt.'

De gemeente ontkent met klem dat er een ondergrondse bunker op het kazerneterrein is. 'Dat kan hier niet eens, gezien de slappe veengrond', zegt Oet. 'Er was een kantoorgebouw met op de begane grond een bunker. Het gebouw erbovenop is al gesloopt en de bunker zelf wordt binnenkort gesloopt. Alleen het kantoorgebouw zonder bunker blijft staan en wordt hergebruikt.'

Het college van B en W heeft in december het vertrouwen uitgesproken dat de school, het kinderdagverblijf en de moskeeën met een goed uitgewerkt plan komen voor de herbestemming, aldus Oet: 'Vanavond (dinsdag, red.) vergadert het college, donderdag wordt het oordeel bekend. De gemeenteraad heeft natuurlijk later het laatste woord. Het college beoordeelt een verkeersanalyse en er is een onderzoek naar de financiering.'

CDA-Kamerleden ondervroegen minister Opstelten (Justitie) daar ook al over. Ze wilden van hem weten of Opstelten de zorgen deelt 'van professionele terrorismebestrijders dat nieuwbouw van moskeeën vaak een kantelpunt is waarbij salafistische groeperingen hun slag proberen te slaan'. Opstelten erkende half januari dat de financiering van nieuwbouwmoskeeën vaak deels vanuit het buitenland komt.

Salafistische netwerken zijn 'vaak internationaal van aard' en er is dus ook sprake van 'internationale fondsenwerving', aldus Opstelten. 'Om dit doel te bereiken, trachten salafistische groeperingen hun invloed daar waar mogelijk te vergroten. Gelet op het geld dat gemoeid is met nieuwbouwprojecten, kan dat een moment zijn waarop dergelijke groeperingen 'instappen'. Volgens Opstelten staat de Goudse nieuwbouw echter los van problemen met individuele jihadisten in Gouda.

Als het stadsbestuur instemt met de plannen, gaat de buurt actie voeren. Uittenbroek van Gouda Noord Zoals Het Hoort: 'Dan wordt er grof geschut ingezet.' De moskeeën waren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden