Waarom mannen als Jon Bon Jovi nooit meer hetzelfde zullen zijn voor Arthur van Amerongen

Over mannen die op (bepaalde) vrouwen lijken en wat daar zo leuk aan is.

Arthur van Amerongen
null Beeld Gabriel Kousbroek
Beeld Gabriel Kousbroek

Mijn favoriete blogspot is Men who look like old lesbians. Oneerbiedig vertaald: mannen die op oude potten lijken. Echt hilarisch is het allemaal niet, maar de webpagina leidt bij mij tot gegniffel en soms een grijnsje.

Jon Bon Jovi, Robert Redford, Kim Jong-Il, Paul McCartney en last but not least Bruce Jenner zijn natuurlijk inkoppertjes maar kom er maar eens op. Je moet gevoel en oog voor die flauwekul hebben en wellicht een redelijk ontwikkelde gaydar.

Ik bedoel, er zijn nog steeds mensen die weigeren te geloven dat Liberace lesbisch was.

Rond mijn 20ste logeerde ik in Boston bij de moeder van mijn penvriend Tom, van Italiaanse komaf. Het was rond de kerstdagen en de overgrootmoeder, de grootmoeder, de moeder en de drie zussen van Tom hadden dagen staan koken. Ik ben een enorme vreetzak, dus mij hoorden ze niet klagen over het Romeinse bacchanaal. De dames draaiden tussen het kokkerellen door lp's en singletjes van Liberace, die ik niet kende.

Ik zat zwaar in mijn punkfase en was ook nog eens allergisch voor die slijmerige orgeltroep, getraumatiseerd door de easy listening van Klaus Wunderlich en James Last, die grijs werden gedraaid op familiefuifjes en in de voetbalkantine.

Tutti wappie van de Lambrusco, Amaretto, huisgemaakte limoncello en de vette joints van Tom bekeek ik de hoezen van Liberace nog eens en zei tegen oma: 'Maar die vent is toch totaal frocio!'

Frocio betekent homoseksueel in het Italiaans. Ik had het begrip tijdens mijn interrailvakantie geleerd in de trein van Milaan naar Rimini, in een bloedhete coupé waarin toevallig ook Tom zat (notabene in denim hotpants).

Nou, toen waren de bambole, de poppen, aan het dansen. Oma kwakte nog een schaaltje tiramisu op tafel en toen ging ik op rantsoen. Hoe durfde ik Liberace frocio te noemen!

En dat terwijl haar kleinzoon Tom de homoseksualiteit had uitgevonden en verbeterd.

Het geestige van Men who look like old lesbians is dat je nooit meer normaal naar die sterren kunt kijken. Al die kerels zijn Tootsies geworden, of Liberaces voor mijn part.

Ik wilde een Nederlands lijstje maken, maar dat bleek nog best lastig. Verder dan tien kwam ik niet. Ik kon mezelf natuurlijk op het lijstje zetten, want ik voel me al jaren een ouwe mopperpot. Helaas ben ik gemeen kalend en een bizarre haardos is precies hetgeen mijn kandidaten verbindt. Kijk maar eens goed naar Adam Curry, Jozias van Aartsen, Paul van Vliet, Jan des Bouvrie, Alexander Pechtold, René Froger, Geert Mak en Anja Meulenbelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden