Waarom liet de Kamervoorzitter een onschuldig Kamerlid vervolgen?

Van Miltenburg ligt onder vuur wegens de onterecht gebleken verdenking van lekken door GroenLinks-Kamerlid Voortman. Die eist opheldering en krijgt daarvoor brede steun.

GroenLinks-fractieleider Van Ojik en Voortman na het gesprek met Van Miltenburg. Beeld Freek Van Den Bergh
GroenLinks-fractieleider Van Ojik en Voortman na het gesprek met Van Miltenburg.Beeld Freek Van Den Bergh

De vertrouwenscrisis rond Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en het ten onrechte van lekken verdachte GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is dinsdag niet bezworen. De druk op Van Miltenburg neemt toe, nu Voortman bijval krijgt van een groot deel van de Kamer.

'Ik kan mij goed voorstellen dat het presidium (het bestuur van de Tweede Kamer, red.) zich gaat beraden of zij excuses wil maken aan Voortman', aldus D66-leider Alexander Pechtold dinsdagmiddag. SP-fractievoorzitter Emile Roemer vindt dat Voortman al in ere is hersteld. 'Maar het is logisch dat ze moord en brand schreeuwt, ik zou hetzelfde hebben gedaan.' Ook PVV-leider Wilders 'snapt de woede van Voortman wel'.

Gelekte namen

Voortman kwam vorig jaar in opspraak nadat er namen waren gelekt van kandidaten die op de functie van Nationale Ombudsman hadden gesolliciteerd. Nadat Voortman had verklaard dat zij sommige namen had besproken met een fractiegenoot, verdacht Van Miltenburg haar ervan het lek te zijn. Zij deed aangifte en daarop volgde een onderzoek door de Rijksrecherche naar Voortman. Die neemt dat Van Miltenburg zeer kwalijk.

In een brief aan de voorzitter wijst zij erop dat ze vorig jaar meteen al vertelde dat ze geen kennis droeg van een aantal gelekte namen, zodat zij ook nooit de bron kon zijn. Voortman had intern wel gesproken over een vertrouwelijk verslag dat voor alle Kamerleden ter inzage lag, maar daarin stonden niet alle gelekte namen. Voortman vindt dat zij door de hele gang van zaken in haar goede naam is aangetast. Ze werd gedurende een half jaar verdacht van een ambtsmisdrijf. Het Openbaar Ministerie liet uiteindelijk in december weten dat Voortman nooit als verdachte had mogen worden aangemerkt.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (M) gisteren op weg naar het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld anp
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (M) gisteren op weg naar het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

Schorsing

Nu de hele procedure achter de rug is, wil Voortman alsnog weten waarom er aangifte werd gedaan en niet is gevraagd om een lichter vooronderzoek. Zij verbaast zich er ook over hoe citaten uit een tweegesprek tussen haar en Van Miltenburg in De Telegraaf terechtkwamen. Verder zegt ze dat de afspraak destijds was dat er géén aangifte zou worden gedaan als Voortmans eigen fractievoorzitter een disciplinaire maatregel zou nemen wegens loslippigheid binnen de fractie. Fractieleider Bram van Ojik schorste haar daarom een maand.

Vervolgens deed Van Miltenburg toch aangifte. Dinsdagochtend spraken Van Miltenburg en Voortman in aanwezigheid van Van Ojik anderhalf uur over de ontstane situatie. Dat leidde niet tot een bevredigende afronding. Van Ojik wilde niets over het gesprek zeggen, alleen dat het zal worden voortgezet.

Reeks van incidenten

De nieuwe ophef rond Van Miltenburg doet haar positie geen goed. Er is een lange reeks van incidenten, waarbij haar voorzitterschap onder vuur kwam te liggen. In december 2013 maakten acht fractievoorzitters op anonieme basis tegenover de Volkskrant gewag van onvrede over haar functioneren als voorzitter. Ook achter de schermen van het presidium, dat Van Miltenburg voorzit, is al lange tijd sprake van slechte onderlinge persoonlijke verhoudingen. Drie van de vier personen die in 2012 het voorzitterschap ambieerden, zitten nu in het presidium. Het SP-Kamerlid Ronald van Raak is de afgelopen jaren al drie keer uit het bestuur gestapt uit onvrede over uitgelekte interne zaken. Onlangs is hij weer teruggekeerd.

PVV-leider Geert Wilders heeft genoeg van het gedoe rond het presidium dat door Van Miltenburg wordt aangevoerd. Dinsdagmiddag gaf hij daar luidkeels lucht aan. 'Dat presidium is één grote janboel, één grote ruziezoekende bende. Het zou goed zijn als ze daar eens orde op zaken stellen.' Denkt hij dat Van Miltenburg de crisis met Voortman kan oplossen? Wilders: 'Ze moet maar eens goed haar best gaan doen.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden