Column

Waarom laten wij partijen niet gewoon doorformeren tot de volgende verkiezingen?

Regelmatig zie je bij Jinek twee ginnegappende mannetjes die veel plezier met elkaar hebben. Eerst dacht ik dat het cabaretiers waren, maar het zijn parlementaire journalisten die komen vertellen dat er weer geen nieuws is over de formatie.

Zelf zou ik mij als Haags verslaggever groen en geel ergeren aan het trage tempo en aan de mediastilte die eenzijdig door een paar uiterst gewichtige mannen - en een enkele vrouw - is uitgeroepen, maar die twee mannetjes lijken het vreselijk naar hun zin te hebben. Het vakantiegevoel spat er gewoon vanaf.

Mijn gewaarde collega Jean-Pierre Geelen heeft twintig jaar geleden Het Haagse huwelijk gepubliceerd, een boekje waarin wordt beschreven 'hoe pers en politiek tot elkaar veroordeeld zijn'. Ze slapen op één kussen en onder één laken, was zijn conclusie - de goeden uiteraard niet te na gesproken. De jolijt van die mannetjes bij Jinek duidt erop dat sindsdien niet veel is veranderd.

Om eerlijk te zijn: ik hoop dat ook de formatiepoging van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie jammerlijk mislukt. Ik zie niets in een kabinet met deze partijen. Het is me veel te christelijk met het CDA, de ChristenUnie en met een VVD-premier die 'voor 51 procent gelooft' in iets dat hervormd wordt genoemd. Ik begrijp werkelijk niet wat Alexander Pechtold daar te halen heeft. Voor je het weet, stuurt zo'n kabinet straks toch weer een zemelaar naar je doodsbed om je te laten weten dat je nog een tijdje door moet. Mij verbaasde het ook al dat de spirituele spreker op de MH17-herdenking een kapelaan bleek te zijn, terwijl je er donder op kunt zeggen dat de meerderheid der aanwezigen niet veel voeling heeft met zijn geloof. Dat alles was nog tot daaraantoe, als die man tenminste zo fatsoenlijk was geweest zijn boordje af te doen.

Terug naar de formatie.

Maar, zult u zeggen, wij hebben uiteindelijk toch een regering nodig. Zoiets is betrekkelijk. In veel opzichten zijn wij met het huidige demissionaire kabinet beter af dan met de combinatie waarover men nu aan het onderhandelen is. In het demissionaire kabinet houden VVD en PvdA elkaar uitstekend in evenwicht, de economie boomt als nooit tevoren en er komen geen overbodige wetten bij. In België bleek de afwezigheid van een regering een gouden greep, dus het kan best. Met andere woorden: waarom laten wij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet gewoon doorformeren tot er over vier jaar nieuwe verkiezingen zijn?

Uiteraard moeten daarvoor speciale voorzieningen worden getroffen. Ik stel voor om voor die periode een Bilderberghotel af te huren, ergens in de buurt van Apeldoorn of zo, waar vertegenwoordigers van de vier partijen een regeerakkoord kunnen dichttimmeren. Of waar zij naar hartelust kunnen vergaderen over de verdeling van ministerposten en zelfs over de uitvoering van gezamenlijke plannen. Wie moe is van het vergaderen, kan een wandeling of fietstocht maken door de bossen en verder zal er de mogelijkheid zijn om in de winter discreet gebruik te maken van een buitensauna.

Als samenleving moeten wij aan dit genereuze aanbod wel een voorwaarde stellen. Van alles wat in zo'n Bilderberghotel wordt besproken, mag niets - maar dan ook werkelijk niets - naar buiten komen. Dat willen wij eenvoudig niet weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden