Waarom laat mijn vrouw zich testen op hiv?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Beeld .

Mijn vrouw laat zich op allerlei kwalen onderzoeken om te achterhalen waar haar klachten vandaan komen. Ze laat zich nu ook testen op hiv; ze wil uitsluiten dat ze besmet is. We hebben in de afgelopen tien jaar geen seksuele contacten gehad met andere mensen. Een eerdere test, in het begin van onze relatie, heeft al aangetoond dat geen van ons tweeën een hiv-besmetting heeft. Ik begrijp dus niet waarom de hiv-test nodig is. Ze zegt dat ik haar volledig kan vertrouwen, maar dat ze het nooit helemaal zeker kan weten. Moet ik dit zien als een standaardprocedure?

Man (44), Amsterdam, naam bij redactie bekend

Geef niet op

Staar u niet blind op die hiv-test, concentreer u op de gezondheid van uw vrouw. Er is iets mis met haar lijf en ze kan er niet achter komen wat, en voelt zich daar onzeker over. Steun haar, in alle testen die zij wil ondergaan en geef niet op. Zoek (eventueel alternatieve) hulp, in het belang van uw relatie.

Brigitte van Straaten (58), Houten

Testen

Nou, daar kunnen we heel kort over zijn: bestel zelf ook maar zo'n test.

Elske Warringa (40), Nijmegen

Wanhoop

Wat heeft u te verliezen? Als u allebei niet bent vreemdgegaan, komt er niks uit de test. Neem uw vrouw niet kwalijk dat ze in haar wanhoop niet geheel rationele stappen onderneemt. Ga samen naar de huisarts en stel met hem een plan op om te achterhalen waar haar klachten vandaan komen. Is dat traject al gepasseerd of neemt de huisarts uw vrouw niet serieus, zoek dan een andere huisarts. Hij hoort de regie te hebben in deze situatie. En houd uw vrouw vooral weg bij lieden die naalden in haar willen steken of voor veel geld alle amalgaam uit haar kiezen willen halen.

Norbert Duif (59), voormalig huisarts, Wageningen

Geen strijd

Waar bent u bang voor? Dat ze is vreemdgegaan? Bespreek dat met haar. Geen strijd om de hiv-test, maar ga op zoek naar onderliggende emoties en behoeften van uzelf en van uw vrouw.

Ilse Smit (49), relatietherapeut/huisarts, Utrecht

Verrassing

De huisarts kan vaststellen of voor haar specifieke klachten een hiv-test nodig is. Is dat niet het geval, dan is het onzin om er een op eigen houtje te laten doen. Uw vrouw weet natuurlijk zelf of zij wel of geen extra lover heeft gehad tijdens uw huwelijk. Maar van ú weet zij dat natuurlijk nooit helemaal zeker. De test zal hoe dan ook verrassend uitpakken.

Hester van den Ouden (53), Gouda

Verontrustend

Veel verontrustender dan het hiv-onderzoek dat uw vrouw wil laten uitvoeren, is het feit dat zij zich op allerlei kwalen wil laten onderzoeken. De hiv-test is een uiting van haar wanhopige zoektocht naar de oorzaak van onbegrepen medische klachten. Zich vastbijten in een traject van overbodige onderzoeken, testen en procedures leidt niet alleen tot overbehandeling en verspilling, maar vergroot de angst en frustratie omdat de klachten niet zullen worden verklaard. Als ik u was, zou ik voorzichtig - en in overleg met uw huisarts - proberen uw vrouw af te halen van het pad van medische fixatie. Maar dan zult u eerst uw eigen fixatie op seksuele ontrouw moeten overwinnen.

Anneloes van Staa (57), Hekelingen

Over twee weken:

Spermadonor worden?

Een vriendin van mijn oom wil heel graag een kind. Ze is nu 38 en heeft niemand gevonden. Omdat de tijd dringt, zoekt ze een spermadonor. Nu heeft ze mij gevraagd. Haar andere optie is naar de spermabank te gaan, maar dit vindt ze niet ideaal omdat ze graag wil weten wie de biologische vader is. Ze wil het kind alleen opvoeden. Ik ben 24 en ben voor mijn gevoel net aan het volwassen leven begonnen. Ik zou dit graag voor haar doen, maar ik kan niet overzien wat voor consequenties dit heeft voor de rest van mijn leven.

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 30 maart 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden