Waarom krijgen we Buma en Segers in het televisiedebat over de raadsverkiezingen?

Mijn buurman weet wel waarom

Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is er een dag eerder een verkiezingsdebat op de nationale televisiezender. Het is groots aangekondigd, er is in een bloedstollende loting bepaald wie tegen wie mag, ik kan haast niet wachten, dus zocht ik met kloppend hart en rode koontjes op tegen wie Michelle Corten mag.

Ze stond er niet op.

Michelle Corten is bij ons de lijsttrekker van STIP, de één na grootste partij van Delft en met afstand de vrolijkste. De partij levert al een uitstekende wethouder van economie, cultuur en ruimtelijke ordening en houdt er prima standpunten op na, zoals de oprichting van een poppodium voor nieuw talent en in zijn algemeenheid meer reuring in de stad. Van de lokale stemwijzer moet ik op ze stemmen - wat overigens nog geen uitgemaakte zaak is want er staan ook bezopen dingen in hun verkiezingsprogramma, zoals het inruilen van de laatst overgebleven anderhalve autoparkeerplaats in Delft voor fietsenrekken, nóg meer fietsenrekken.

In het grote nationale gemeenteraadstelevisiedebat gaat het in de eerste ronde tussen Gert Jan Segers en Geert Wilders, las ik gisteren op het nieuws. Ik heb me te pletter gezocht, maar er staat geen Segers bij ons op de lijst. De ChristenUnie is bij ons een marginaal oppositiepartijtje. De PVV doet niet mee; wij hebben Martin Stoelinga, een man die een langlopende televisieserie rechtvaardigt, gewoon, over Martin Stoelinga die dingen doet.

Waarom, jammerde ik tegen de buurman over dat televisiedebat. Van publiek geld, zei ik erbij, want dat doet het altijd goed bij de buurman. Waarom van dat geld niet een rondgang langs interessante lokale partijen, met 27,7 procent van de zetels op afstand de onbetwiste winnaar bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen? De PVV haalde in diezelfde verkiezingen 0,63 procent van de stemmen, de grootste landelijke partij was het CDA met nog geen 15 procent van de stemmen. Toch krijg ik Sybrand Buma voorgeschoteld op de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen, met vrome praatjes over mobiliteit. Wat weet die man van lijn 1 naar Tanthof?

Een D66-Kamerlid twitterde onlangs dat Mark Rutte 'als VVD-campagneleider' roeptoetert dat er geen cent extra naar de Europese Unie gaat, een belofte die volgens de D66-man 'houdbaar is tot 21 maart'. Ik kan zowel D66 als de VVD geruststellen: een eventuele stem op de VVD voor de gemeenteraad hangt bij mij geenszins af van het kabinetsstandpunt inzake de EU-begroting. Daarvoor is de herinnering aan een allerbelabberdste VVD-wethouder die jaren geleden alweer onder meer een vastgoedvrindje behulpzaam was nog veel te vers: 'En wat je d'raan wint, stop je maar in mijn campagne, dag jongen, hoi!', zei hij in een opgenomen telefoongesprek - van die opnames hebben we in Delft nog jarenlang plezier gehad.

Elke lokale VVD heeft genoeg aan zichzelf, daar kan geen Mark Rutte als koene bewaker van de Nederlandse bijdrage aan Brusselse kassen tegenop.

Elke lokale D66 overigens ook. Bij ons zijn ze vóór 'het lokale referendum als uiterste noodrem', een formulering waar geen ongeremd vertrouwen in het oordeelvermogen van de gewone man uit spreekt.

De buurman weet wel waarom ze ons een plezier denken te doen met Buma en Segers. 'Domweg té vol van zichzelf', mompelde hij. 'Die lui in Den Haag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.