Waarom kindermoordenaar?

'Heel bizar was dat de piemel van Johan aanzienlijk langer was dan die van Pol en Marc. Die twee trokken dan om ter hardst aan hun piemel om hem even lang te maken ( ....

Bart Dirks

Deze merkwaardige observatie en conclusie zijn voor rekening van Victor Dutroux - Torry voor vrienden en vader van 'staatsvijand nummer 1 van België'. In Mijn zoon Marc Dutroux - de speurtocht van een vader naar de wortels van het kwaad schetst hij een tamelijk bevreemdend beeld van zijn gezin.

Vriendjes kwamen niet over de vloer bij zijn vijf kinderen, want hij en zijn vrouw Jeannine hadden daar 'geen behoefte aan': ze stonden immers al de hele dag voor de klas. Voorgelezen werd er ook al niet: 's avonds moest Victor de volgende lessen voorbereiden.

Wel had hij een intercom om in de woonkamer te luisteren of het kroost zich na negenen koest hield in bed. Via een luidspreker riep hij ze tot de orde.

Op verzoek van ghostwriter Guy van Gestel pijnigt vader Dutroux zijn hersenen. Was het leed voorkomen als hij Marc gelovig had opgevoed? Heeft hij als vader gefaald? Nee, is daarop het ondubbelzinnige antwoord. 'Torry' leerde zijn zoon schaken en gaf zijn kinderen een modelbouwtrein cadeau.

'Ik zie in zijn jeugd nergens een aanleiding om meisjes op te sluiten en te verkrachten. Van mij zal hij zeker niet het slechte voorbeeld hebben gekregen. Op seksueel vlak ben ik altijd volstrekt normaal geweest.'

Het probleem van dit soort zoektochten met de wijsheid van achteraf is dat in futiele details verklaringen worden gezocht voor latere misdragingen. Zo speelde Marc Dutroux liever Go dan een potje schaak. Later vernam zijn vader dat Go een spel is dat schurken graag spelen.

Dat hij zelf een tamelijk excentrieke papa was, lijkt hem te ontgaan. Zijn ex-vrouw, van wie hij na vijftien jaar huwelijk scheidde, maakt hij wel een aantal verwijten. Maar geen van zijn vijf kinderen heeft vader op hun bruiloft uitgenodigd.

Toch ziet ook vader in dat Marc Dutroux een bazige ruziezoeker is, iemand die alles zou doen voor geld. Victor Dutroux neemt hem niet in bescherming - hij noemt hem een eeuwige klager die beter had moeten weten.

Het relaas is fascinerend, al verklaart het niet waarom Marc Dutroux kindermoordenaar werd. Geforceerder zijn de beschouwingen na elk hoofdstuk van journalist Van Gestel, die de interviews ook gebruikte om zijn eigen vader, die zelfmoord pleegde, te leren kennen. Een verhaal dat zich moeizaam laat verweven met dat van Torry.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden