Waarom Joël Voordewind (CU) niet mee mocht naar Kunduz

Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) mocht anderhalve week geleden op het laatste moment niet mee met de Kamerdelegatie naar Kunduz. 'Amateurisme bij Defensie', vindt hij.

Joel Voordewind © ANP Beeld null
Joel Voordewind © ANP

Het gebeurde op donderdagmiddag, nu tien dagen geleden. De Kamerdelegatie die in het herfstreces naar Kunduz zou gaan, werd bij elkaar geroepen. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Attje Kuiken (PvdA), Coskun Çörüz (CDA), Jasper van Dijk (SP), Wassila Hachchi (D66), Hero Brinkman (PVV) en Mariko Peters (GroenLinks) pasten wel in het vliegtuig dat Defensie beschikbaar stelde. Maar omdat extra beveiliging mee moest, viel de kleinste politieke partij af. Joël Voordewind (CU), koffer al gepakt, moest thuisblijven. Omdat het bezoek uit veiligheidsoverwegingen geheim was, moest Voordewind ook nog eens ruim een week zijn mond houden.

Amateurisme
Niet leuk voor de partij (vijf zetels) die met politieke steun de politietraining in Afghanistan, na hevige aarzeling, mede mogelijk maakt. Voordewind spreekt ronduit over 'amateurisme' bij Defensie, dat volgens hem ook nog eens 'politiek-strategisch heel onverstandig' is. 'Dit maakt het er niet makkelijker op voor de ChristenUnie om de missie voluit te steunen. Als ik als volksvertegenwoordiger niet zelf de uitvoering kan beoordelen, bemoeilijkt dat mijn controlerende taak.' Hij vraagt zich af 'of Defensie niet een wat grote toestel had kunnen inzetten'.

Defensievoorlichter Otte Beeksma reageert verbaasd op de opmerkingen van Voordewind. Volgens hem is het anders gegaan. 'De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloot, nadat alle plaatsen al waren toegedeeld, dat er twee beveiligers mee moesten met de reis. Daarop heeft een begeleidende militair van Defensie zijn plaats afgestaan en moest een van de politici afvallen. Dat Kamerlid is niet aangewezen door ons, maar door de voorzitter van de vaste Kamercommissie. Wij hebben daarin geen enkele rol gespeeld.'

Willibrord van Beek (VVD) is die commissievoorzitter. Hoe zit het nou? Van Beek spreekt het verlossende woord: 'Het NCTV durfde de reis inderdaad niet aan zonder beveiliging. Daarop heb ik besloten dat de kleinste fractie moest afvallen. Het moment van aanmelding doet niet ter zake. Hieraan kan ook geen enkele politieke duiding worden verbonden. Het is alleen maar heel erg vervelend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden