Waarom je vergeet wat je zocht als je een nieuwe kamer inloopt

Je wilt iets uit een andere kamer pakken, maar eenmaal aangekomen weet je met de beste wil van de wereld niet meer wat dat was. De verklaring daarvoor is meestal 'te druk' en soms wordt gevreesd voor beginnende dementie. Maar de echte 'schuldige' is de deur, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

© THINKSTOCK

Psychologen noemen bovenstaand fenomeen 'bejaardenmomenten', maar benadrukken dat het niets is om je zorgen over te maken. 'Het simpele feit dat je van één kamer naar een andere gaat, is al genoeg om je iets te doen vergeten,' verklaren ze. De deur speelt daarin een grote rol.

'Een deur is een grens. Door die over te steken, krijgen je hersenen het signaal dat er een 'herinneringsepisode' is gestopt en er een nieuwe begint. Alle informatie die verbonden was aan de vorige kamer wordt weggestopt en gearchiveerd.' Vandaar dus dat vergeten: je hersenen zijn met een schone lei begonnen.

Virtueel experiment
De conclusies werden getrokken na een studie door een groep wetenschappers aan de universiteit van Notre Dame in Indiana. Ze vroegen een groep vrijwilligers om op de computer te navigeren door 55 virtuele - zowel grote als kleine - kamers.

Elke kamer bestond uit twee tafels en een reeks voorwerpen die de vrijwilligers moesten meenemen naar de volgende kamer. Een voorwerp dat 'opgepakt' werd, verdween van het scherm: de ideale test om te zien of de respondenten niet vergaten de voorwerpen weer ergens neer te zetten.

De psychologen maakten het nog iets moeilijker dan dat: de vrijwilligers kregen tijdens de test ook namen van voorwerpen te horen en moesten beslissen of het de dingen waren die ze vasthielden of net hadden neergezet.

Realistische herhaling
Uit de test kwam naar voren dat het geheugen van de vrijwilligers aan kracht inboette zodra ze de deur van de kamer waren gepasseerd. Met de afgelegde afstand had het niets te maken: wie dezelfde afstand aflegde maar in dezelfde kamer bleef, presteerde veel beter.

Vervolgens werd het experiment herhaald in het echte leven, met echte kamers, tafels en voorwerpen, om te zien of de bevindingen dan ook op gingen. Om de voorwerpen te oen 'verdwijnen', moesten de vrijwilligers ze in dozen doen. Opnieuw bleek de kans op vergeten veel groter als ze door een deur waren gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.